zsömle

találtam egy remekjól hangzó tojáskrémet, gondoltam, ide vele - de hogy néz már ki saját tojáskrém bóti zsömlével?!

így sültek meg zsömléjék.

tojáskrém nem lett.

a tanulás kicsit tovább tolódott. van még 10 napom.

zsömle

zsömle

hozzávalók

  • 375 g liszt (1/3 - 2/3 arányban BIO - bazz!!! ezt lehetett kapni - teljes kiőrlésű rozs aranyárban és fehér; a rozstól kellően sűrű is lett, van vagy 15 dekás egy)
  • dr.oetker expressz élesztő
  • 3 dl langyos folyadék (fél-fél tej-víz)
  • 1.5 kk só
  • 0.5 ek méz (érzésre folyt)
  • magok (len, szezám, napraforgó)

know-how

  1. a lisztes élesztőhöz mentek a folyékony hozzávalók, és nagyon gyorsan összekevertem - merthogy tanulnom kell, ugye. (a tészta annyira ragacsos első látásra, hogy kizártnak tartottam az első alkalommal, hogy bármivé is képes lesz fejlődni.) aztán de.
  2. a megkelt tésztát 5 egyforma bucira tépkedtem a búzakorpával teleszórt nyújtódeszkán (továbbra is ragad) és a következő metódus szerint próbáltam eljárni [eredetileg egy videó volt itt, ami azóta eltűnt, úgyhogy gourmandula leírását vettem át]: "Liszttel megszórt felületre dobom (örök életet a szilikon-gyúródeszka feltalálójának, mondtam már?), hagyom hogy laposra placcsanjon, kézzel rá is segítek, aztán egyszer és mégeccer félbehajtom.)
  3. mondjuk, hogy sikerült.
  4. a sütő 200 fokon, egy vízzel telt kenyérsütő az alján, zsömléjék e fölött sültek 28 percig.

forrás