jázminos zöld teán és vaníliás són füstölt kacsamell céklapürével és kölessel

papírtigris helyett, Frankenstein-terv előtt, 2 óra alatt összehajintott péntek délutáni ozsonna. (ápdét, már utána: nagyon szar volt. egy órás késéssel indított az előadás, ami aztán 3 órán át húzódott. az első óra határozottan szórakoztató volt, hála Rába Roland magánszámának (volt a Lánynak is egy emlékezetes 4 perce a tánccal a jutubra), de az egész azért összességében nagyon széteső és kínosan hosszú. amúgy a díszlet zseniális, a klisék a szokásos mundruczósak: kurvák, zene, kiszolgáltatottság. de a nehéz istennek lennivel ez most nem összevethető.)

jázminos zöld teán és vaníliás són füstölt kacsamell céklapürével és kölessel

jázminos zöld teán és vaníliás són füstölt kacsamell céklapürével és kölessel

hozzávalók

  • a köleshez
  • 15 dkg köles (mosva) - 1 bögre, amúgy
  • 1 répa kockázva
  • 1/2 cukkini kockázva
  • 3 zöldhagyma karikázva
  • cc. 4 dl zöldségleves (kockából, má' megint)
  • a céklapüréhez
  • 1 fej cékla
  • 2 kk cukor
  • 1/2 dl olivaolaj
  • só, bors
  • a kacsamellhez
  • (a múltkori szerencsétlenkedésem után, amit rozé kacsamell-ügyben véghez vittem, kicsit szorongtam. mégiscsak 1000 HUF volt a kacsa)
  • 42 dkg fiatal kacsamellfilé bőrrel
  • 3/4 bögre szálas zöldtea
  • 3/4 bögre só
  • 3/4 bögre rizs
  • 1 rúd vanília

know-how

  1. a megmosott kölest megpirítottam és először csak 2 dl levessel főzni kezdtem (fedő alatt). cél volt, hogy ne kása legyen a végeredmény. amikor felszívta az összes levet, öntöttem még alá, egyszerre keveseket. 20 percnyi főzés kellett neki.
  2. amíg köles főtt, répa párolódott, aztán cukkini is. a hagymát nyersen adtam a kész köleshez.
  3. amikor minden komponens megfőtt/párolódott + a hagyma, össze lettek keverve. sózni a leveskocka miatt nem kellett.
  4. a céklát kuktában megfőztem (14 perc), hideg víz alatt a krumplihámozómmal megpucoltam, botmixerrel és a sóval, borssal, cukorral pürésítettem, hozzáadtam az olajat és még egyszer átkavartam.
  5. a kacsamellek bőrét beirdaltam (nem sikerült a húsba nem belevágni).
  6. a wokba tettem 2 réteg alufóliát, amire rászórtam a só-rizs-tea-vanília keveréket. ezt lefedtem újabb 2 réteg alufóliával.
  7. az alufóliára rátettem az immár beirdalt kacsamelleket bőrös felükkel felfelé és lefedtem a wokot. nagylángon 10 percig füstöltem (de nem vettem le a platniról lezárás után sem, úgyhogy a maradékhő dolgozott még szerintem ugyanennyit.)
  8. a fedő alatt nagyon gyorsan igen nagy füst képződött, ami remekül megfüstölte a melleket.
  9. a füstölés után a bőrös felükkel lefelé sütöttem meg őket - igazából nem mértem az időt, addig sültek, amíg a szalonna rész szép színt nem kapott. végig mellettük voltam, időnként meglocsoltam a kiolvadt zsírral a húst. nem lett tökéletes rozé, viszont elképesztően k finom, omlós hús igen. ez tesóm véleménye volt, aki kifejezte abbéli reménykedését, hogy a jövőben jobban elmélyedek a hússütés bugyraiban.

forrás a húshoz

before - after

és akkor a következtetések:\

  1. ez nem pont amerikai konyhás lakásba való étek;\
  2. randevúra sose csinálnám (márha még randevúznék), mert még 9 óra múlva is masszív füstölő (mármint húsfüstölő) szagban ülök;\
  3. télen semmi szín alatt nem csinálnám meg, a szag tárva-nyitva levő nyílászáró mellett van még mindig velem