93.

az írás 25-én készült.

Mama ma lenne 93 éves.

születésnapi süti, ha már elmenni most nem tudok hozzá.

25 közös évünk alatt elképzelhetetlen mennyiségű holdacskát bedaráltam a szervezetembe. (a gonosz tesvírem ide most nyilván bevágná azt a képet, amikor egy gólyavirág-kazallal ülök Mama meg a tesói közt a kispadon és éppen megtestesítem szemükben az ideális unokát, aki akkora darab, mint egy jó karban tartott sertés vágásközeli állapotban. lehet, hogy pont ez a nyár volt az, amikor Anya nem akarta elhinni, hogy amíg ő szegény címerezők kezét kötözgette, cirka egy hónapig, képes voltam ekkorára dagadni.)

egy hónappal ezelőttig én citromos holdacskának hívtam a citromos holdacskát, amit van tán 10 éve, hogy utoljára ettem.

aztán a Magyar Konyha 36/3. számában szembesültem a zord valóval: Kossuth-kifli. az én imádott citromos holdacskám! és tényleg. egyetlen helyen említik holdacskának, de ott is half-moonnak hívják, lévén ámerikai gyűjtőoldal. kb. nagymama kitántorgott a másfél millió másikkal együtt, az unokának meg már csak ez a félholdnyi kötődése maradt.

a név történetét nem írom le, mindenhol ott van Pozsonyostól, Palugyay Jakabostól, Zöldfástól együtt. és akkor említtessék meg Fehér Béla is, akinek ezt a könyvét még nem olvastam ugyan, de a Lecsót igen (ami nem is tetszett ráadásul).

kivételesen önfegyelmet gyakoroltam, és abból kevertem tésztát, amit a Mama leírt. tehát amarántot nem tartalmaz nyomokban sem.

citromos holdacska

citromos holdacska

hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg cukor (vagy 18 dkg fruktóz, ami 40%-kal jobban édesít)
  • 5 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 12 dkg liszt (8-4 : fehér-tk rozs)
  • 1 dkg sütőpor (oké, ez extraként lett bele, de minden leírásban szerepel)
  • 1-2 marék darabolt mandula

know-how

  1. a fehérjéket kemény habbá vertem.
  2. a lisztet átszitáltam és hozzákevertem a sütőport.
  3. a sütőporos lisztet apránként a tojássárgás keverékhez adagoltam
  4. a vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavartam.
  5. a fehérjét a legvégén, óvatosan kevertem hozzá.
  6. a tepsibe 2-2.5 cm magasságig öntöttem a masszát.
  7. légkeverés, 160 fok körül, cc. 20 perc.
  8. amikor kihűl, pogácsaszaggatóval lehet holdasítani.

hajszálpontos ízrekonstrukció született! tyipííííííííííí!