tárkonyos gombaleves
hirtelen jött, de elsöprő erejű rajongásom tárgya a tárkony.
ezúttal maradék gombával és a maradék alaplével léptettem fúzióra. működik.
tárkonyos gombaleves
hozzávalók
- cc. 25 dkg gomba vékonyra szelve (champion, de nyilván vm erdeivel jobb lett volna)
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 1 l folyadék (3 dl alaplé (ennyi maradt) + 7 dl víz egy leveskockával)
- tejföl+tejszín (50-50%) - kb 1 dl összmennyiség, bár csak szemre volt
- 1 ek keményítő
- 1 púpozott tk szárított tárkony
- 3 szál petrezselyemzöld (ami megmaradt az alaplé 3 répájáról)
- só, fehér bors
know-how
- a hagymát megdinszteltem, rádobtam a gombaszeleteket és fedő alatt addig szöttyögtettem, amíg össze nem esett.
- felöntöttem az alaplével és 15 percig kis lángon főztem.
- a tejszín-tejföl keverékbe tettem a tárkonyt, a petrezselyemzöldet és a borsot. elkevertem benne a keményítőt és adtam hozzá egy kis levest.
- a szószt beleöntöttem a levesbe folyamatos kevergetés mellett. a keményítő miatt tovább már nem szabad főzni. meg amúgy is: minek, amikor kész?
- a sóval a végén igazítottam az ízt.