tárkonyos gombaleves

hirtelen jött, de elsöprő erejű rajongásom tárgya a tárkony.

ezúttal maradék gombával és a maradék alaplével léptettem fúzióra. működik.

tárkonyos gombaleves

tárkonyos gombaleves

hozzávalók

  • cc. 25 dkg gomba vékonyra szelve (champion, de nyilván vm erdeivel jobb lett volna)
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 l folyadék (3 dl alaplé (ennyi maradt) + 7 dl víz egy leveskockával)
  • tejföl+tejszín (50-50%) - kb 1 dl összmennyiség, bár csak szemre volt
  • 1 ek keményítő
  • 1 púpozott tk szárított tárkony
  • 3 szál petrezselyemzöld (ami megmaradt az alaplé 3 répájáról)
  • só, fehér bors

know-how

  1. a hagymát megdinszteltem, rádobtam a gombaszeleteket és fedő alatt addig szöttyögtettem, amíg össze nem esett.
  2. felöntöttem az alaplével és 15 percig kis lángon főztem.
  3. a tejszín-tejföl keverékbe tettem a tárkonyt, a petrezselyemzöldet és a borsot. elkevertem benne a keményítőt és adtam hozzá egy kis levest.
  4. a szószt beleöntöttem a levesbe folyamatos kevergetés mellett. a keményítő miatt tovább már nem szabad főzni. meg amúgy is: minek, amikor kész?
  5. a sóval a végén igazítottam az ízt.

ötlet