eperszósz & rebarbara

tesóm vásárolt nekem a Bosnyákon 2 csokor rebarbarát 1 kiló eperrel együtt.

sose volt még a konyhámban rebarbara. volt öröm.

rögtön ígéretet is tettem, hogy vasárnap én szállítom a fél ebédet sütikével. 2 körül.

a rebarbara szerelem volt első kattintásra. meg a másodikra. meg a 24.re. kicsit meg is csúsztam miatta. úgy 2 órával. de ez nyilván csak az új(onnan használatba vett) 30as fix hibája 😉

epres-rebarbarás kevert süti, eperszósszal

epres-rebarbarás kevert süti, eperszósszal

hozzávalók

  • 22.5 dkg lágy vaj
  • 18 dkg cukor (12 sima+6 fruktóz)
  • 4 szobahőmérsékletű tojás felverve
  • 7.5 dkg darált mogyoró
  • 20 dkg liszt (3-4 dkg búzakorpával dúsítva)
  • 6 g sütőpor
  • 10 dkg rebarbara karikázva
  • 15 dkg eper felezve

know-how

  1. a vajat alaposan felvertem robotgéppel.
  2. hozzáadtam a cukrot és tovább kevertem, amíg teljesen egyneműek lettek.
  3. fokozatosan hozzáadtam a felvert tojásokat - szép fényesnek kell lennie a krémnek.
  4. a lisztet elkevertem a sütőporral és a darált mogyoróval, majd egy fakanállal lazán összekevertem a vajas masszával.
  5. beleszórtam a gyümölcsöket, összekevertem és egy 23 cm-es kivajazott sütőformában - 160 fok, légkeverés, 40 perc - megsütöttem.

az eredeti recept lemon curddel és tejszínnel végződött, ezt konyhai epertúltengés miatt módosítottam.

az eperszósznál már én is éreztem a késésem súlyát, úgyhogy nem mérlegeltem a hozzávalókat, csak beleszórtam egy lábasba mindenből annyit, amennyit jónak éreztem.

az epret (cc. 20 dkg) megmosva, kicsumázva egy lábasba tettem 1 deci vízzel, 2 löttyintésnyi málnás balzsamecettel és cukorral (3-4 ek). kicsit forraltam, aztán botmixerrel nagyjából összeturmixoltam, de úgy, hogy maradjanak benne mindenképp nagyobb darabok. tépkedtem bele még 5-6 bazsalikomlevelet is, de ez egyáltalán nem érződött benne.