amit mindig is tudni szerettél volna a tápiókáról, de sose merted megkérdezni

például, hogy mi az isten az a tápióka (manióka, kasszava)?
a tápióka rendkívül hasznos táplálék, ha az ember semmi mást nem akar, mint hízni, de a kockacukor-szopogatást már unja. nincs benne se glutén, se fehérje, se vitamin. csak szénhidrát. és keményítő. ezért okosabb felhasználók sűrítésre használják, a pechesebbek liszt helyett, a hedonisták hízásra (544 kcal/cup – elkeserítő, és még a kókusztejet meg a cukrot hozzá se tettem). hogy tovább fokozzam az érdeklődést: íze és szaga sincs. viszont tartalmaz cianidot – nyilván bosszúból, hogy neki semmi nem jutott.
egyébként egy növény, amit a leveleitől a gyökeréig mindenestül felhasználnak; kezdetben csak Dél-Amerikában tették ezt, aztán a gaz hódítókon keresztül eljutott Afrikába és Indiába is. (a meleg az kell, Írország pl. nem rendelkezik kiterjedt cassava-erdőségekkel).
leggyakrabban gyöngy-formát ölt, és fehér, néha zöld,és 1-8 mm az átmérője. na!
…és még lehet belőle tápióka pudingot is csinálni. mangó coulis-val (/kˈl/) — avagy mi történik a mangóval, ha nekiengedem a botmixert, mialatt dagadnak a gyöngyök.
újabb recipe elmélyült konyhatechnológiai ismeretek híján lévő kispajtásoknak.

a pudinghoz

12.5 dkg tápiókagyöngy (apró szemű)
2.5 dl kókusztej
2.5 dl víz
1 ázsiai citromfű
3 ek cukor (vagy ízlés szerint)

know-how:

a gyöngyöket 2xes mennyiségű hideg vízben áztattam 10 percig (cc. 2.5 dl).
a kókusztejet felmelegítettem a megzúzott citromfűvel, aztán hagytam kicsit hűlni (hogy legyen ideje a citromfű-aromának átjárni a kókusztejet). (főzés előtt a citromfű eltávolítandó részlet.)
a 10 perc végén a gyöngyöket a maradék vízzel, a kókusztejjel és a cukorral feltettem főzni: pár perc alatt “opálosan áttetszővé” (Stahl) és kocsonyássá válnak ők.

a coulis-hoz

1 érett mangó
2-3 ek cukor
5-6 mentalevél

a meghámozott mangót leszedtem a magról és a cukorral + a levelekkel botmixerrel pürésítettem.
(a coulis sűrű szósz pürésített és lecsöpögtetett gyümölcsből vagy zöldségből)
különösebb íze nincs. a citromfű jót tett neki, a mangó különösen.
lehet vele felvágni, de azért a tejberizsről nem mondanék le a kedvéért.

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.