édeskömény-leves

mandulasarokról/ból/tól még sose főztem, csak a képeit nézegetem. ha valamit kívánhatnék, az lenne, hogy legyek én is olyan szakács és fotós, mint a csaj. meg, hogy álljon el ez a rünyes eső és süssön már ki a nap végre. bár már azzal is elégedett lennék, ha kiderülne az ég.

2 ek olívaolaj
1 édesköménygumó
2 szem krumpli (1 nagy, 1 kisebb)
1 szál szárzeller
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk őrölt koriander
1 babérlevél
só, bors
750 ml zöldségalaplé

az alapléhez

3 répa
1 fehérrépa
1/2 karalábé
1 krumpli
1 zellerszár
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
8 szem bors

babérlevél
1 kis csokor fűszernövényzet (kakukkfű-petrezselyem-rozmaring)
1.5 l víz

know-how:

a zöldségeket felaprítottam, hide vízben feltettem főzni a fűszerekkel együtt. a forrástól számítva 40 percig nagyon kis lángon főztem (vagy addig, amíg a zöldségek megpuhulnak benne).
a egyéb összetevőket felkarikáztam és kevés olajon 5 percig pirítottam. aztán felöntöttem az elkészült alaplé felével, koriander, babérlevél, és lassú tűzön megfőztem. amikor megpuhultak a benne levők (40 percnél), babérlevél ki, botmixerrel pürésít. kicsit sűrű lett, de amúgy igen jó.
a monotonságát megtörendő csináltam hozzá pirított kenyérkockát, az alapléből felcsíkoztam a répákat és adtam még pestót is hozzá.

3 hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.