Chili&Vanilia + Menedék Egyesület = brazil sajtos zsömle

–  Éci, nem főznél nekem kelkáposzta-főzeléket?
próbálkozom, tényleg. Balázs olyan hálásan tud nézni, ha időnként rábólintok az efféle kérésekre. de hát ez…!
anya a lelkemre kötötte a rántást. de én nem rántok, nincs az az isten. sűrítek. saját magával, ahogy Bíró Lajos óta minden kiművelt emberfő teszi. aztán amikor látom, hogy, á, ez még levesnek is rohadt híg, teszek bele egy kis arrow-port*. aztán többet, mert olvasom közben az okosságot: 1 tk 1 cupnyi folyadékot sűrít be. a végén már a fél dobozt.
de a lötty lötty maradt.
rántásról ennél a pontnál már csakazértse lehetett szó. gondoltam, jó ötlet lesz beletenni fél kiló krumplit püréként, meg kiszedni a lé 3/4-ét. mindezek után most olyan híg főzelék kinézete van.
de legalább a szaga kelkáposzta.
recept nem lesz. minek? rajtam kívül mindenki tud kelkáposztafőzeléket csinálni.

*mivel ez a bejegyzés nem erről szól, olvassátok el itt csak röviden: sűrítőanyag, jó alternatívája a kukoricakeményítőnek, ráadásul nincs mellékíze sem. 1 tk por hideg vízben feloldva 1 cup folyadék sűrítésére elég (2 tk arrow-gyökér = 3 tk kukoricakeményítő). az indiánok gyógyításra használták a gyökérből készült port: a mérgezett nyilak okozta bőrfolytonossági hiány megszüntetésére.

…mindeközben sült a mellétét. a brazil sajtos zsömlék.
a Menedéket már régen és nagyon.
és most remélhetőleg még többen. márcsak az 1%-ok miatt is.
a Menedék felismerte a Ch&V-brandben rejlő erőt – adta azt hozzá, amije van, a migránsait, és összedobtak egy zseniálisan jó szakácskönyvet (Így főzünk mi). ingyen, letölthetően. és amit most nem találok sehol, de nekem – természetesen – megvan, ha kell, tessék jelezni.
innen lett a brazil sajtos zsömle.

Brazilian Cheese Roll

brazil sajtos zsömle UPDATED!

brazil sajtos zsömle UPDATED!

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 1/4 cup olaj (én kukoricacsíra-olajat használtam)
  • 2/3 cup tej (1 c = 2.5 dl)
  • 17 dkg tápiókaliszt (amit a zacskóján keményítőnek hívnak, de a kínai boltomban liszt volt az aláírás - hittem nekik, mégiscsak többet használnak ilyesmit)
  • 7 dkg füstölt Anikó sajt, reszelve (a sajt fajtája fontos, cheddarral nem működött)
  • só ízlés szerint
  • (zöld)fűszerek ízlés szerint

Know-how

  1. a tejet és az olajat összeöntöttem (nem keverednek, amúgy).
  2. a tápiókalisztet és a reszelt sajtot összekvertem.
  3. felvertem a tojást.
  4. a lisztes sajthoz egy fakanállal hozzákevertem az olajos tejet és a tojást - fél perc alatt megvolt.
  5. muffinsütőbe porcióztam (2/3-ig töltve az üregeket) és addig sütöttem 170 fokon, amíg kész nem lettek (aranybarna szín).
  6. ez az adag majdnem elfogyott reggelire, szuperfinom, pikk-pakk és gluténmentes.

a receptre Andris hívta fel a figyelmemet - hálás köszönet érte!

http://www.eztettem.hu/2012/09/brazil-sajtos-zsomle.html

5 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. margaretta

    Ha vigasztal én is kardomba dőltem, mikor elkészítettem. Ehető volt, de gumis és belül mintha nyers. Azért elrágtuk. Nekem közben eltört a mixerem keverőkarja is, azóta sincs. 🙁

    Válasz
  2. Doctor Pepper

    ó, ha tudnád, milyen főzelékeket bírtam én már csinálni, simán kihúznád magad. ugyanez a menőzés, hogy én ugyan dehogy rántás, majd sűrítem magával. váá, ha ettél már szrt.. úgyhogy ehhez képest Te főzelékmájer vagy.

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.