levendulás shortbread

nem.
shortcake.* (shortbread = növényi zsír, cake: vaj + sütőpor)
Vikike küldte át nekem ezt. nem tudom, mi vezette őt el arrafele, mert pont annyira tükrözi az ő személyiségét az oldal, mint az enyémet – ettől függetlenül, van, hogy az ember kifordul magából, romantikusos lesz, csipkekesztyűt húz, ridikült hord és Szécsi Pált hallgat a levendulás keksz mellé, forró csokival.
nem.
kávét iszik, tojik a kekszre, mert épp telezabálta magát fajitával, befordította a fotőjt az ablakba, mert mögötte atomtámadás utáni állpotok uralkodnak, miközben a Neston ordít.

*tradicionális skót édesség a 12. századtól, de a recept pontosítása csak a 16. században zajlott le: ekkoriban ez egy bazi drága keksz volt, amit különleges alkalmakra tartogattak, úgymint karácsony és esküvő (a skótoktól Anglia, Írország, Dánia és Svédország is elszerette shortbreadet, gondoljunk csak a híres dán kekszre, vagy a híres svédre; de mondjuk itt az én kekszem is, ami legalábbis elindult a hírnév felé).
a varázsarány 1 : 2 : 3 – cukor : vaj : liszt.
3 formában készítik: tortaként szeletelve, körlapként, vagy hasábokban, és gyakran van megszurkálva a teteje villával (dekoráció, a gyengébbek kedvéért).

levendulás shortbread

levendulás shortbread

Hozzávalók

  • 16 dkg sima liszt
  • 16 dkg rizsliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 közepes tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 tk szárított levendulavirág

Know-how

  1. a vajat habosra kavartam a porcukorral, hozzáadtam a tojást.
  2. a száraz hozzávalókat a masszába szórtam és jól elkevertem.
  3. egy darab folpackra kanalaztam az egészet, hengerré nyomkodtam, hűtő, egész éjjelre. (de 1 óra mélyhűtés után simán szeletelhető.)
  4. reggel 7kor kel, szeletel (1/2 cm), süt: 175 fok légkeverés (hideg sütőben kezdve 13 perc, de ennyinél már elkezdett barnulni, ami nemkívánatos szín egy shortbreaden), angolházi megír, kekszék ezalatt hűlnek (másképp prompt esnek morzsákra). félhűlt állapotban már a széthullás veszélye nélkül csomagolhatóak.
http://www.eztettem.hu/2012/09/levendulas-shortbread.html

forrás

2 hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.