butternut squash tagine especially for Ciara

(don’t panic, just the introduction, leastwise partly, is in Hungarian – nothing special, just about my catastrophic experience with the photos – the recipe will be in English.)
az írási ihletettségem áttranszformálódott fényképezési ihletté.
a csudálatos lámpák alatt készült fotográfiák viszont RAWért kezdtek sikítozni (nem ők, én). a RAW meg az utómunkáért. így kezdtem elmélyült ismerkedésbe a darktable-lel.
mostanra már egyáltalán nem értek semmit, azt viszont látom, hogy amit csinálok, nem jó.
(ennek örömére csináltam egy olyan kelttészta-alapot, amit, ha nem lenne benne 4 tojás meg 30 dkg vaj, a csukott ablakon vágnék ki a fenébe – így betettem a hűtőbe (!!), hogy ne is lássam. – my recent dough is fucked up, that’s why you don’t get anything today…)
csak egész lazán kapcsolódik a témához Ciara, aki tegnap volt szíves lefáradni a könyvtárból hozzám és betömni a sütikét (you came down from the library tower to me, and nibbled my cakes), amit tőlem kapott, miközben csevegett, csevegett, csevegett (chattily), én meg a koncentráltam (while i concentrated) és közben elfelejtkeztem kicsit a képszerkesztéses gyötrelmeimről (and forgot about torture of photo editing).

enjoy!

for the tagine

55 dkg butternut squash peeled + cut into cubes
olive oil
2 onion, thinly sliced
3 cm ginger, minced
bunch flat leaf parsley, chopped
1 lemon (zest + juice)
1 tsp harissa paste*
1-1 tsp ground coriander, cumin, cinnamon
1/2 tsp turmeric powder
salt (according to your taste)
1 tbsp honey
5 dkg dried cranberry
1 can red kidney beans (net 240 g)
7 dkg tomatoe puree
20 dkg couscous
3 tbsp almond flake

*for quick home-made harissa in eztettem style (for 60 ml):

1 bigger piece of roasted red pepper (canned one, from Lidl)
2 cloves garlic, minced
1 tsp cayanne bors
3 thin slices of  scotch bonnet (or more, if you like)
2 tbsp grapeseed oil (or other kind, neutral-tasting)

all the ingredients mix well with a hand blender. that’s it.

know-how:

heat the oil in a pan and gently cook the onion and ginger until soft.
add the squash cubes and continue cooking for 2 mins.
add spices, honey, dried cranberry, tomatoe puree and 3-4 dl water.
cook over a low heat until squash cubes are tender (about 40 mins).
when the squash is tender, add the beans, cook another 1-2 mins.
remove from heat and sprinkle with chopped parsley.
serve with couscous.

egyébiránt a tagine zseniális lett, és itt van magyarul is, bár én a mennyiségeket itt-ott felülbíráltam.

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.