feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

avagy ahogy anyánk sohasem csinálná. 2. felvonás.
az egyik kedves kolleganő volt szíves a múlt héten feketebabból sütikét sütni. (háhh!) megosztotta népszerű közösségi oldalon.
egy másik meg elment vadászni enni (hogy, hogy nem) és szintén megosztotta a mit-et ugyanott.
én meg inspirálódtam.
1/2 üveg pinot grigoval később aztán lett leves.

feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

Hozzávalók

  • 20 dkg száraz feketebab
  • (egész éjjel ázott, másnap kuktában főtt 20 percet)
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
  • 7.5 dl zöldség alaplé
  • 1 tk paradicsompüré
  • 15 g kakaóbab-töret
  • 1/2 jalapeno (maggal)
  • 1/2 dutch chili (maggal)
  • 2 zellerszár vékonyra szeletelve
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk oregánó
  • 1/2 tk őrölt szegfűbors (allspice fedőnéven fut az angol receptekben, ami azért tud megtévesztő lenni, ugye, plusz itt van még az Aldi nagyszerű, ám szintén allspice néven futó fahéj-szerecsendió-szegfűszeg fűszerkeveréke, a gyanútlanok megtévesztésére)

Know-how

  1. a beáztatott, aztán leszűrt, majd legalább háromszoros mennyiségű hideg vízben feltett babomat 20 perc alatt megfőztem a kuktában.
  2. a hagymát megdinszteltem, rászórtam a zellert, a csiliket és a fűszereket (amiket előzetesen megpirítottam, aztán ledaráltam kávédarálóban*) és kevés alaplevet öntve alá 4-5 percig főztem.
  3. hozzáadtam a babot, a paradicsompürét és felöntöttem a maradék lével.
  4. felforraltam, beleszórtam a kakaótöretet, botmixereltem. (só, ha még kell.)
  5. tejföl és avokádó a tetejére a tálalásnál.
http://www.eztettem.hu/2012/11/feketebab-leves-kakaobab-torettel-es-csilivel.html

legközelebbre:
  • kevesebb csokitöret, több csili, hogy nagyobb legyen az egyensúly az ízek közt
  • egy átszűrés nem tesz rosszat a végén, vagy csak egy részét pürésítem a levesnek, a többi meg marad egészben

*egy csomó helyen olvastam, hogy ha fűszereket darálok a kávédarálóban, használjam csak arra. hehe. 
aztán a múltkor határozottan római kömény ízű porcukor lett az egyik sütibe, ami a sós vajjal együtt már azért kicsit sok volt, ezt én is beláttam.
kezdem azt gondolni, hogy vannak olyan okosságok, amiket nem a sznobizmus táplál.

2 hozzászólás a bejegyzéshez

Leave a Reply to Éci Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.