lepényhal meleg vinaigrette-el

sima (európai) lepényhalból (Pleuronectes platessa/plaice), nem Limanda limanda/common dab-ból, ami veszélyeztetett faj, ugye. a cím szó szerinti fordítás, a póréhagymás köretnek nyilván semmi köze a világon a vinaigrette-hez, de annyira jó volt, hogy Balázsnak nem hagytam belőle semmit. (csóri gyerek itt eszi előttem a saját lepényeit főtt krumplival. szívem szakad meg mindjárt.)

lepényhal meleg vinaigrette-el

lepényhal meleg vinaigrette-el

hozzávalók

  • 2 lepényhal filé (20 dkg kb.)
  • só, bors
  • 1 póréhagyma 6 cm-es hengerekre darabolva, vékonyan felcsíkozva
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
  • 1/2 citrom leve (és a héja, ha nem olyan vén a citrom)
  • olívaolaj
  • 3 apró szem krumpli megfőzve

know-how

  1. a filéket a bőrös oldalukkal lefele tepsibe tettem (sütőpapír!), sóztam, borsoztam és 1 ek olívaolajat rájuk kentem.
  2. grill üzemmódban 4 percig sütöttem őket, fordítás nélkül. (a túlsütés nagy ellenség, a maradékhő tovább dolgozik, úgyhogy tényleg minimális idő kell.)
  3. a vékony csíkokra metélt hagymát kevés olajon addig sütöttem, amíg meg nem puhult. a fokhagymát félidőben tettem hozzá (ismerve magamat: csak épp átfutom, hogy hány elektor lett államonként, mialatt simán égetek szénné akármit - pl. a főtt krumplit).
  4. amikor már puhának és kellemesen aranybarnának tűnt, rácsavartam a fél citromot, összekevertem és addig fényképezgettem, amíg teljesen el nem hűlt. aztán hidegen megettem, csúnya mód nem gondolva a házastársamra. mert annyira nagyon finom volt, hogy muszáj volt betömnöm az egészet.
  5. a mennyiség szigorúan egy emberre van méretezve.

forrás