a karácsony idén kardamomba fullad

2 napja majd megdöglök valami édességért. nyilván ezért álmodtam, hogy 4 kilót híztam. rémület álom volt. ma gyors végigcsináltam 2 kör fenékgyakorlatot (egészen ultradurva, az 1. alkalommal egyáltalán nem bírtam leülni másnaptól 3 napig), aztán nagy hirtelen megettem vagy 4-et ebből. lehet, hogy 5-öt.

fahéjas-kardamomos pálmalevél

fahéjas-kardamomos pálmalevél

Hozzávalók

  • 1 csomag levelestészta (lidl)
  • 6 kardamomszem
  • 3 ek mák
  • 5 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tojás

Know-how

  1. a kardamomokat "kimagoztam" - az egyik végüket kicsit levágva szépen szétnyílik a tok, és könnyen ki lehet belőle szedni a magokat, amiket aztán 1 ek cukorral a kávédarálómban megőröltem.
  2. a fahéjat és az őrölt kardamomot összekevertem a cukorral.
  3. a levelestésztát kihengerítettem és megkentem a felvert tojás egy részével. erre szórtam rá a fahéjas-kardamomos cukrot.
  4. a megszórt tészta két szélét (a rövidebb oldalát) behajtottam középre.
  5. újabb kenés, szórás, behajtás.
  6. legvégül a rúddá vált tésztát összehajtottam, mintha becsuktam volna egy könyvet, betettem a hűtőbe és megcsináltam a fenékgyakorlatokat.
  7. a megdermedt tészta éles késsel szépen szeletelhető - 12 karikám lett.
  8. a tepsiben kicsit igazítottam rajtuk, hogy felvegyék a pálmelevél formát, a maradék tojással lekentem a tetjüket és az oldalukat, szórtam még rájuk egy kis cukros keveréket és 180 fok, 15 perc.
http://www.eztettem.hu/2012/12/fahejas-kardamomos-palmalevel.html

(a picasa sose akarja, amit én akarok, azért a visszafele sorrend)

15 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Zsuzsanna Tordai

    és mi van, ha az ember lánya apró kardamommagokat vett egy tasakban, abból mennyi kell? – annyira guszra egyébként, hogy meg kell süssem, akár gyerekhiszti közepette is 🙂

    Válasz
  2. Zsuzsanna Tordai

    alap, alap…. persze 😛
    lécci tedd a fb-os képek mellé a megfelelő linket ezentúl, mert csak mostanra sikerült ide visszavergődnöm, hogy megtudhassam, hogy 14… (és nem én vagyok a béna, jó?! 🙂 DE KÖSZÖNÖM SZÉPEN AZ INFÓT!
    kéne még emellé egy (1) finom keksz-recetta – léccilécci, nem bírom végignézni a 623 karácsonyi kekszreceptet – és akkor Éci nevében letudnám a Karácsonyi sütögetést 🙂

    Válasz
  3. viola

    ez annyira zseniális, hogy nem lehet elmondani 🙂
    viszont másodjára, duplázva a tétet, tante fanny tésztából készült.
    a tészta egyszerűen fogta magát és szétterült.
    döbbenet.
    most nyírfacukor is ment a sima mellé.
    ez lehet a baj?
    eddig sosem volt konfrontálódás a nyírfa és a leveles között.
    szomorúság van.
    de jó illat 🙂

    Válasz
    1. Éci Szerző

      nem kell a flanc – tante fanny…! ehh! lidl gazdaságos a titkos fegyverem 🙂 (fél órája sült nálam is egy adag 🙂 )

      Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.