pure pogácsa

semmi ötfűszer, kardamom, matcha meg hasonló majomkodás. pogácsa. tisztán. pogácsa kinézetű, pogácsa ízű, pogácsa formájú.
sajtóközlemény: mától eztettem is rendelkezik mások által csak “bevált pogácsarecept”-nek hívott bevált pogácsarecepttel.
köszi, Olgi!

inspirálódtam fotózkodás előtt p-ügyileg. az áttekintett képanyag alapján leginkább 60W-os égő alatt telefonnal kellett volna egy kosárba kupacolva fényképeznem. de egy 1. bevált p. kategóriás p. ennél nyilván többet érdemel, ezt beláthatjuk.

életem legjobb pogácsája

életem legjobb pogácsája

Hozzávalók

  • 37.5 dkg liszt (fehér-barna vegyesen, de több volt a BL55)
  • 20 dkg főtt krumpli
  • 1/2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 zacskó dr.oetker expressz élesztő
  • 1 dl joghurt
  • 0.75 dl tej
  • 13 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
  • magok a tetejére (opcionális)

Know-how

  1. a tejet a cukorral meglangyosítottam, beletettem a vajat is, hogy megolvadjon.
  2. a lisztet összekevertem az élesztőporral és a sóval.
  3. a cukros-vajas meleg tejet hozzáöntöttem az élesztős liszthez, ment bele a joghurt, a főtt, kihűlt, összetört krumpli és a 2 tojássárgája is - dagaszt.
  4. elég lágy lett a tészta, de elvált az edény falától.
  5. isteni szerencse, hogy van fészbukk és Olginak kommentelhettem a történéseket, aki folyamatosan instruált. olyan voltam, mint egy hülyebéna kezdő. - Olgi, szerintem ez lágy. - tegyél bele még lisztet. - (wtf?!?! Éci!) (...) - betettem a sütőbe! - már?! nem hagytad pihenni? - - - ilyen magasságokba sikerült emelkedni.
  6. a megkelt tésztát lisztezett lapon ujjnyi vastagra nyújtottam, két szélről behajtottam középre a tésztát, az így kapott téglalapot a két rövidebb végéről szintén behajtottam.
  7. kinyújtottam ögen.
  8. megint hajtogatás (ezt még Margó kolleganőm, a sütőbajnok magyarázta egyszer, amikor éppen két pofára tömtem a szintén zseniális pogácsáját, hogy ettől lesz "leveles" a tészta.)
  9. a 2x-es hajtogatás után kinyújtottam ujjnyinál kicsit vastagabbra, kiszaggattam hagytam pihenni 15 percet (már megint nem olvastam el csak minden 2. sort a receptből), lekentem tejes tojássárgájával és 17 perc alatt 160 fokon megsütöttem.
http://www.eztettem.hu/2013/01/pure-pogacsa.html

12 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Muskátli Büfé

    pure pogácsa by Éci inspired by Olgi – így már mindenki a Te recepted követi. például én. mondjuk szombaton, bár ez a hajtogatás … uvígyim (te ezt már nem tanultad, ugye?)

    Válasz
  2. Éci

    😀
    uvigyím. orosz, mi? nyikto nye aszfuszfujet. ennyim van.
    (na az 1. fénykép. láttad? szerelmes lettem bele.)

    Válasz
  3. Éci

    nabazz! Pere, te kalózkodsz?! saját érdekedben remélem, h a gyévocska előtti szó vm nagyon szépet jelent 😀

    Válasz
  4. zazálea

    na, szóval,kérem szépen, közönséges Rita néven folytattunk eszmecserét a fb-on, hogy kinek a férje mit mond, jöttem ellenőrizni (itt a rendes zazálea nevemen).
    ez a p. igen rendben van, ellenben itt fene lowcarb diet van, de már tipródom, hogyan is illesszem bé a napirendbe. már csak a szavahihetőség miatt is,ugyebár.
    😀

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.