comfort food 2. – sajtos tészta deluxe

itt mac&cheese-nek hívják, cseppet más a készítési metódus, mint a menzás sajtos tésztánál, de a lényegen nem változtat: sajtos tészta ez is, csak angolszászul.

és állatjó.

és gyorsan megvan.

és még comfort is. ráadásul.

mac&cheese

mac&cheese

hozzávalók

  • 25 dkg spagetti, kifőzve (a tészta fajtája egyébként tökéletesen mindegy)
  • 15 dkg sajt (én most tettem bele 3 félét, de egy is pont elég)
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4 dl tej, melegítve
  • 2 ek mascarpone
  • 1 ek mustár (opcionális)
  • 1 nagy marék nagyobbra darált kenyérmorzsa (írnám, hogy pankó, de nem - én daráltam, ahogy sikerült)

know-how

  1. a spagettit megfőztem a zacskón levő szintidő alatt.
  2. amíg főtt: a vajat megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, kicsit kevergettem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a meleg tejet és nagyon kevertem közben, hátha nem lenne tökcsomós az egész.
  3. amikor elfogyott a tej, hozzákevertem a szószhoz a reszelt sajt 2/3-át, a mascarponét és a mustárt. sóztam, borsoztam, meg kicsi szerecsendió.
  4. a kenyérmorzsát összekevertem a maradék 1/3 sajttal.
  5. a kifőtt tésztát tűzálló edénybe raktam, ráöntöttem a sajtos szószt és megszórtam a tetejét a sajtos morzsával. 5 percig grilleztem (ennyi idő alatt már füstérzékelő-aktiváló szénné égetést produkált az én drága jó sütőm), lekapartam a kissé feketére égett tetejét és ennyi. zseniális.
  6. a múlt héten egy Jamie-féle light verziót csináltam cottage cheese-zel, morzsa nélkül. na, az nemfincsi, mert - mától tudom - a sajtos morzsa úgy kell a tetejére mint nekem egy repjegy Ázsiába. nagyon.

forrás: az Olive januári száma (amit még dec. elején megvettem)