horror

– I’d like 30 dkg.s prawns, please!
– ???
prawn!
– you mean shrimp, my dear?
– [oó, wtf? Jamie barátom prawn-t rendelt] – from that one [mutogatás a prawn táblára].
shrimp. and how many?
– 30 dkg.s
– 300 g.s?
– all right [jól van, legyen 300 g, meg shrimp, ne ezen vesszünk össze.]

a 30 dkg shrimppel hazaszáguldottam és fényt derítettem arra, hogy mi a különbség a rák és a rák közt (összegezném: a lábuk hossza, a testük tagolása és az ízük is, de azt nem itt olvastam: az egyik édeskésebb. mivel nekem csak egyfajta állatom volt, nem tudtam összehasonlítani se a lábuk hosszát, se a testük tagolását, úgyhogy azóta se tudom, hogy shrimp-et vagy prawn-t vettem. drága volt, ez tény.)
aztán ha már úgyis elméleti síkra helyeztem az ebédet, találtam egy szívderítő videót is a rákpucolásról. ez alapján:

  1. letéptem az összes kicsi rákocska fejét
  2. lenyúztam róluk a páncélt
  3. végigvágtam a hátukat és kitéptem a belüket

mindezt 2 tál kókusztejes rákcurryért. Dexter hozzám képest kutyafasza.

kókusztejes rákcurry

kókusztejes rákcurry

Hozzávalók

  • 30 dkg nyers rák, pucolva (l. videó)
  • 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 csili, karikázva
  • 3 cm friss gyömbér, reszelve
  • 1 citromfű (feleztem, a feleket hosszában kettévágtam, ha friss, elég csak kicsit összetörni őket)
  • 2 kaffir lime levél
  • 1/2 citrom leve
  • 10 dkg mirelit borsószem
  • 10 dkg cukorborsó héjastól
  • 150 ml kókusztej
  • 1 ek halszósz (nam pla)
  • koriander
  • főtt rizs

Know-how

  1. a hagymákat, a gyömbért, a csilit, a citromfüvet és a kaffir lime leveleket kevés olajon közepes lángon pár percig dinszteltem.
  2. amikor a hagyma megpuhult, beleraktam a rákokat, felöntöttem a kókusztejjel és addig főztem, amíg a rákok rózsaszínűek lettek. (nagyon soknak tűnt a kókusztej, be is forraltam felére kb, hogy aztán a végén rájöjjek, hülyeséget csináltam - nagyon is kellett volna az összes lé, hogy jó szaftos curry legyen.)
  3. sózáshoz a halszószt használtam.
  4. citromból annyit adtam hozzá, amennyitől finomnak éreztem.
  5. közben a borsókat külön edényben megpároltam és csak a tálalásnál adtam hozzá a kókusztejes rákhoz.
  6. rizs volt alatta, koriander meg a tetején.

forrás: Jamie Magazine, 2013. jan./feb.

http://www.eztettem.hu/2013/02/kokusztejes-rakcurry.html

7 hozzászólás a bejegyzéshez

Leave a Reply to Boudoir Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.