a pöfeteg a legbénább nevű kekszi

kétségkívül.

mennyivel elegánsabb az, hogy chocolate crinkle. ha ez lett volna a neve, tán nem kap csóri pöfeteg-kép olyan kommentet, hogy "nekem se szokott minden sikerülni, nyugi".

egyébiránt úgy gondoltam, hogy pöfeteg archiválásra kerül a következő karácsonyig, mert bármennyire is laza vagyok, azért nem gondolom, hogy mézeskalácsot kell sütni húsvétra. de mivel az időjárás (is) unortodox módon viselkedik otthon, az én kis pöfetegjeim se a trikolórban nyomulnak márc.15-én, hanem talpig karácsonyban.

csokis pöfeteg

csokis pöfeteg

hozzávalók

  • 125 g csoki
  • 54 g vaj
  • 150 g liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 70 g almaszósz

know-how

  1. a vajat és a csokit alacsony hőmérsékleten összeolvasztottam.
  2. a lisztet összekevertem a kakaóporral és a sütőporral .
  3. a tojást és a cukrot fehéredésig vertem a robotgéppel.
  4. hozzácsurgattam az olvasztott csokit és elkevertem.
  5. a végén hozzáadtam az almaszószt. (van itt a lidlben, 70 centért, biztosan semmi jó nincs benne, cserébe finom - nem olyan édes, mint a lekvár, darabok is vannak benne, és otthon tuti nincs a lidlben -- erre az esetre van itt egy recept, ami a kiindulás volt, de ahogy nézem, elég jól átvariáltam, nyilván egy másik recept alapján, amit nem találok.)
  6. a nedves és a száraz hozzávalókat összekevertem és beraktam a hűtőbe egész éjszakára.
  7. Balázs másnap reggel 2 cm átmérőjű golyókat csinált belőle (tényleg lemérte az átmérőt - de nem mondok semmit, én is le szoktam), amiket porcukorba forgattam, kicsit meglapítottam és kb 12 perc alatt megsütöttem. (elég kicsik maradtak, legközelebb nagyobbakat csinálnék.)
  8. a cél, hogy a teteje szépen össze-vissza repedezzen, csak részben valósult meg. továbbá a porcukor is ráolvadt kissé. de a sztájling nagyon sokat segít a képeken. amúgy mindenki igen meg volt elégedve az eredménnyel a Pilzben. süthetek máskor is, azt üzenték.