just for VIP

Giacomo is one of those people i really like. not just for his cooking talent, but his personality.

and i always pay attention for my beloved friends' birthdays.

the first time when we talked about celebrations we were after many bottles and my translation ability wasn't as perfect as usual (hahaha) -  i drove his birthday home. not so accurately. at least the month was ok.

so i sat in front of him one day and chatted about some other things when somehow it turned out that exact day was his 50th birthday. i was totally mad with myself to forget this day. but when i checked my calendar i saw there was no problem - according my note his birthday is on another day. hehe.

so, this is a belated coconut birthday cake for Giacomo who i really like.

happy birthday!

the recipe is in Hun, but i'm planning to translate into En soon.

nagyon kókuszos kókusztorta

nagyon kókuszos kókusztorta

hozzávalók

  • a kekszalaphoz:
  • 20 dkg zabkeksz (itt digestive)
  • 5 dkg vaj, olvasztva
  • az alsó kókuszréteghez:
  • 21 dkg édes sűrített tej
  • 14 dkg kókuszreszelék
  • 2 tojásfehérje, habbá verve
  • a felső csokis kókuszréteghez:
  • 20 dkg fehércsoki
  • (itt 2 tábla k drága Lindt, egyébként mindegy, de jó minőségű legyen)
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 19.8 dkg kókuszkrém (= 1 doboz)
  • 37.5 dkg mascarpone
  • 2.5 dl tejszín (nagyon sok %-os)
  • 1 egész tojás + a 2 tojássárgája
  • 2 tk keményítő (itt arrowroot)
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • még egy kis kókuszreszelék a szóráshoz
  • csokipasztilla a dekorhoz

know-how

  1. a kekszet ledaráltam, beleszórtam a 19 cm átmérőjű kapcsos tortaformába és ráöntöttem a vajat, kézzel összekevertem és belenyomkodtam a formába.
  2. a sűrített tejet összekevertem a kókuszreszelékkel és óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből lett habot.
  3. ráöntöttem a kekszrétegre és 20 perc alatt 160 fokon elősütöttem (nem volt előmelegítve a sütő).
  4. a csokis kókuszréteghez a csokikat vízfürőben megolvasztottam. amikor teljesen felolvadtak, beletettem a kókuszkrémet (ami leginkább egy darab szappanra emlékeztet úgy formában, mint állagban) és hagytam, hogy szép lassan felolvadjon a forró csokiban. amikor felolvadt, hozzáadtam a mascarponét és simára kevertem (fakanállal).
  5. a tojásokat a tejszínnel kicsit felvertem, beleszórtam a keményítőt, simára kevertem és így öntöttem hozzá a csokis krémhez.
  6. belereszeltem a citrom héját.
  7. a 2 tábla csoki mellé kissé túlzónak éreztem még cukrot is tenni, de végül mégis beletettem, mert egyáltalán nem találtam édesnek.
  8. a tortaformát alufóliába csomagoltam és beleállítottam egy mélyebb tepsibe, amit teleöntöttem vízzel - cél: a gőzölésesfőzésessütés. 1 óra, 150 fok - ekkor még nagyon hígnak találtam, a teteje viszont már teljesen túlbarnult, úgyhogy letakartam alufóliával és még fél órát hagytam sülni-főni. nem sok változás volt az állagban: a szélei már szilárdabbak, a közepe rezgős, de már annyira álmos voltam, h úgy döntöttem, legfeljebb veszünk Giacomonak egy tortát másnap. a meleg sütőben, zárt ajtó mögött hűlt ki.
  9. és reggelre olyan lett, mint a képen. miután 2 dl tejfölt kikevertem 1 ek cukorral, a felét rákentem a tetjére, a másik felét az oldalára, az oldalát megszórtam kókuszreszelékkel, a tetejét meg körberaktam fehércsoki pasztillákkal.
  10. őszintén remélem, hogy Giacomo nem utálja a kókuszt.

forrás: Dusha Csokiparány Csenge - Sütimizéria II.

(a receptleírás egyébként elég sok kívánnivalót hagyott maga után, de Csenge még olyan fiatal, hogy megbocsátom neki azt a plusz 20 perc kutatómunkát, amivel elkészíthetővé vált a torta)