kenyérbél helyett

Szilvia ma jelezte, hogy jó lenne, ha nem a rémhalat kéne néznie a továbbiakban. illetve, hogy nagyszerű lenne, ha a folytatás olasz vonalon történne. nem tudom, mennyiben olasz ez a húsgombóc, de az utóbbi időszak legjobban sikerült húsgombóca volt, kétségkívül.
mivel nincs ihletem az újabb londoni kalandozások glosszásítására, kénytelen vagyok egy tökdurva gasztrovonalas kontentet szolgáltatni a kenyérbél helyettesíthetőségének kérdéskörében, mert a húsgombócba kell(ett volna) kenyérbél – de nem volt itthon. úgyhogy kénytelen voltam utánaolvasni (a boltba menés nyilván eszembe se jutott, amikor van internet előttem), mivel helyettesítsem. és találtam nagyon okos dolgokat (mostanában olvastam, hogy minek ír minden gyüttment blogot, ha csak fordításra futja neki – kár, hogy nem jegyeztem a forrást, úgy belinkelném, mielőtt fordítok egyet).

meatball with tomato and fennel

tehát: mit tehetünk a húsgombócba kenyérbél híján?

zöldséget (hús:zöldség = 1:1)

  • reszelt répát
  • karfiolt
  • zellert
  • gombát
  • hagymát
  • petrezselymet
  • koriandert
  • cukkinit
  • spenótot
  • kaliforniai paprikát

magvakat

  • mandulát
  • mogyorót
  • diót
  • fenyőmagot
  • pisztáciát
  • tökmagot
  • napraforgómagot

gabonákat (szárazon vagy főzve)

  • rizst (főzve, akár maradékként)
  • amarántot
  • quinoát (főzve)
  • zabpelyhet (szárazon)
  • polentát (szárazon)

meatball with tomato and fennel

paradicsomos-édesköményes húsgombóc

paradicsomos-édesköményes húsgombóc

Hozzávalók

    a húsgombóchoz:
  • 30 dkg pulykamell
  • 1/2 tk édesköménymag
  • 15 dkg répa
  • 5 dkg dió
  • 10 dkg zabpehely
  • só, bors
  • a szószhoz:
  • 1 doboz paradicsom
  • 1/2 doboz víz
  • 1 édeskömény
  • 1 répa
  • 1 fej lilahagyma
  • petrezselyemzöld
  • parmezán

Know-how

  1. a húsgombóc összetevőit beletettem a késes aprítóba, összedolgoztam, diónyi gombócokat formáztam, kevés olajon körbesütöttem - tányérra szedtem.
  2. a felcsíkozott édesköményt a felaprított hagymával és a felkarikázott répával kevés olajon átforgattam, fedő alatt 5 percet pároltam.
  3. beleöntöttem a paradicsomot + 1 paradicsomosdoboz vizet, beleraktam az összes gombócot, lefedtem és 10 percig pároltam/főztem közepes lángon.
  4. a végén reszeltem rá parmezánt és megszórtam petrezselyemzölddel.

ötlet: Jamie Magazine Issue 46.

http://www.eztettem.hu/2014/03/kenyerbel-helyett.html

megjegyzés: én mind a 3 kategóriából választottam adalékot, amiknek az összsúlya annyi volt, mint a húsé.

6 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Papp Sándorné

    Nem ártana néha valóban ilyen dolgokat csinálni. Meg fogom csinálni!!! Kinézetre is guszta. Gondolom, az íze meg fenséges. Anyus

    Válasz
  2. Pere

    Szerintem a zöldborsót is elbírja. Igaz, azt mutter leginkább az egybe fasírtba tesz,. A paradicsomszószból hiányolom a fokhagymát 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.