nem ünneplünk – mi így élünk

szeretném hinni, hogy "feleség, anya és dolgozó nő vagyok, ahogyan a legtöbb nőtársam az országban" tündéri feleség vagyok, aki lelkesen mos-főz, mosogat(!!), rendben tartja az életteret, érdeklődve hallgatja meg a linuxról és a trónok harcáról szóló új híreket, gondoskodik férje fizikai egészségéről (kis futás, kis túra, kis ez, kis az) és szellemi feltöltődéséről (filmszínházmuzsika).

szombat kora reggel (jó, 9 óra volt) ennek jegyében kipattantam az ágyból, és (majdnem délre) sütöttem egy k jó cukkinis kenyeret. a fent említett férjem is kipihente magát addigra, kijött a konyhába, leült a terített (!!) asztal mellé - majd közölte, hogy EZT NEM LEHET MEGKENNI VAJJAL.

ez a mondat hirtelen váltást idézett elő a tündéri mivoltomban és artikulálatlanul ordítva kifejtettem neki a véleményemet a tohonya disznó férjekről, akik semmit nem csinálnak otthon, meg úgy általában is az egész hímsoviniszta férfitársadalomról, ami cselédsorba taszajtja a szegény nőt, továbbá ismételten felhívtam a figyelmét, hogy mindössze a felesége vagyok, nem a bejárónője  és a cukkinis kenyeret csak azért nem kentem rá a fejére, mert tényleg jó volt.

na, ezt a jelenséget hívják PMS-nek, amiről utóbb már mindig tudom, hogy túltoltam, de ettől függetlenül elég gyakran el kell viselnie csóri házastársamnak, cserébe viszont elég professzionális szinten teljesítem a tündéri feleség dolgot, HA nem menstruálok egy hét múlva és éppen közös lakásban élünk. mert amúgy, ha a szingli életemben élek, csak akkor mosogatok el, pakolom össze a rongyaimat és húzom össze a nagyját a lakásnak, ha anya bejelenti érkezését.

ezt a tortát meg futás után dobtam össze, békülési szándékkal. (még virágot is szedtem hazafele - hát na.)

kókusztorta ricottakrémmel

kókusztorta ricottakrémmel

hozzávalók

  • a tortához
  • 28 dkg liszt (10 fehér, 10 tk, 8 kókusz)
  • 1/2 + 1/4 ek sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 1.6 dl olaj (vm semleges ízű növényi)
  • 5 dkg cukor
  • 1.25 dl méz
  • 2 egész tojás + 1 sárgája
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • 1.9 dl kókusztej
  • 1/2 citrom héja
  • a krémhez
  • 10 dkg sajtkrém
  • 25 dkg krémes ricotta
  • 1.25 dl tejszín (én az ír brutált használtam - 38% zsírtartalmú)
  • 4 tk cukor (kevés lett kicsit)
  • 0.5 tk vaníliaesszencia
  • a tetejére
  • vaníliás Oreo, áfonya, málna fű-fa-virág került (tetszőleges kombináció és mennyiség)

know-how

  1. a liszteket elkevertem a sütőporral és a sóval.
  2. az olajat a cukorral, mézzel, vaníliával és az összes tojással (géppel) habosra kavartam.
  3. lassabb fokozaton tovább kevertetve a masszát, a száraz összetevőket kanalanként hozzáadtam. amikor a szárazak elfogytak, ment bele a kókusztej és a reszelt citromhéj - sűrű tészta lesz!
  4. 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformában sütöttem meg, 150 fokon, 45 percig (kb).
  5. amikor kihűlt, szépen ketté lehetett vágni.
  6. a krémhez a sajtkrémet átkevertem, majd hozzáöntöttem a tejszínt, a ricottát, a cukrot és a vaníliát - addig kevertettem a géppel, amíg tartása lett. (ha nem rögtön lesz megtöltve a torta, akkor ennél a pontnál lehet betenni a hűtőbe a felhasználásig.)
  7. az összeállításkor az alsó felet megkentem lekvárral (amit felbontva találtam a hűtőben, talán alma-rebarbara volt) és a krém felével. ráillesztettem a másik felet, rákentem a krém másik felét, megpakoltam a gyümölcsökkel meg a virágokkal és türelmesen megvártam, hogy reggel legyen meg fény és lehessen fényképezni.

forrás

coconut cake w/ ricotta cream

coconut cake w/ ricotta cream