5 mondat a kókuszkockáról

amikor még nem zajlott Az Év Fogyókúrája, megvettem a Nők Lapja Konyha Desszertet (mert mindennél jobban vonzódok a klasszik sütikhez, amikből még soha életemben egyetlen fajtát se sütöttem meg), végignézegettem 1-2-szer, mindegyik receptnél úgy döntöttem, hogy akkor gyorsan meg is sütöm, de továbblapozva inkább a következőt akartam gyorsan megsütni. (aztán agyban lejátszottam a ‘gyors sütés’ processzt, és hát nem nagyon sikerült leszorítani a szintidőt 2 óra alá, úgyhogy azóta is várólistás a klassziksüti-sütési projekt.)
mindezek után a szombat reggelt a Pinterest egy gyönyörűszép kókuszkocka-fotó nyitotta, aminek a hatására egyrészt eldőlt, hogy nem lesz itt se mézes krémes, se Dobos-torta, másrészt végigjártuk Corkot egy zacskó kókuszreszelékért, aztán nekiugrottam és a piskóta megsütéséig minden rendben is volt. a továbbiakban már támadott némi zavar az erőben, ami éjfélkor csúcsosodott ki egy “Balázs, szerintem én ezt a sok k kockát kivágom a p.ba”-ban. Balázs ennél a pontnál, nagyon jó pedagógiai érzékkel, beállt robotolni és hajnalra egészen kókuszkocka-formájú kókuszkockákat gyártottunk.

másnap reggel megcsináltam az eztettem 2016-os legjobb képét és kicsit megbocsátottam a kókuszkockáknak.

ui. egyébként a zserbó mellett a kókuszkocka az a süti, amit csakis végszükségben vagyok hajlandó megenni. esetleg.

lamingtons

Anya kókuszkockája

Anya kókuszkockája

Hozzávalók

    a tésztához
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2 ek folyékony méz
  • 1 cs. sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • a csokimázhoz
  • 25 dkg lágy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek kakaópor
  • 8 ek tej
  • 0.5 dl rum (opcionális)
  • a burkoláshoz
  • cc. 20 dkg kókuszreszelék

Know-how

  1. a sütőport és a lisztet összekevertem..
  2. a cukrot a vajjal, tojással és a mézzel habosra kavartam.
  3. ehhez a masszához ment a liszt - majd a 2 dl tej is.
  4. sütőpapíros tepsiben lassú tűzön megsütöttem.
  5. a kihűlt tésztát felkockáztam.
  6. a csokimázhoz az összes összetevőt (a rum kivételével) összemelegítettem és habverővel (fontos! fakanállal nem lesz olyan szép fényes a máz, mint habverővel) addig kavartam, amíg gyönyörűszép fényes mázzá nem vált.
  7. amikor szobahőmérsékletűre hűlt, beleöntöttem a rumot és megkezdtem a nem túl dicsőséges kókuszkocka-gyártást.
  8. a tésztakockát beleforgattam a csokimázba, aztán a kókuszreszelékbe (ez csak tűnik egyszerűnek, de ne hagyja magát megtéveszteni, drága olvasó!) - a kész kókuszosokat egy sütőrácsra tettem.

a máz receptje Anikótól jött.

a cukrot mindenhol durván visszavettem (feleztem, de nekem még így is édes volt).

http://www.eztettem.hu/2016/09/kokuszkocka.html

lamingtons

Egy hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Sándor Szilvia

    Höhöhöhöhööööö……😆😆😆😆😆😆!
    Forgattam néhányszor,anyám csapkodott,régen pedig mamikámnál karácsonykor előkerült megdermedten a fűtetlen speizból!
    Micsoda hangulata volt annak,Éci drága!
    Talán mégis hagynunk kellene a svédek tradicionális tortapompáját?….😆😆😆😆😆😆

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.