majdnem

valahol a Beara-félszigeten*. sűrű, sötét éjjel. az eső zuhog. 
– ne vegyem át [a kormányt]?
– már’ mér’ vennéd? tök koncentrált vagyok, bár nem nagyon látok semmit.
– mondjuk ezzel akár meg is magyaráztad, hogy miért mész vagy 5 perce a szembesávban.
– ó!
– és akkor most térjünk át a behúzott kézifékre.
– . . .

ezt meg csak úgy sütöttem.

fruity baked oatmeal

gyümölcsös zabsüti

gyümölcsös zabsüti

Hozzávalók

  • 18 dkg zabpehely (normált és apróbb szeműt használtam)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk mix spice ez a helyi mézeskalács fűszerkeverék, de nem annyira erőteljes*
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • ½ tk vanília esszencia (opcionális)
  • 3 ek méz
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 10 dkg fagyasztott piros bogyós gyümölcs
  • 15 dkg friss gyümölcs (1 kisebb birsalma felkockázva, 1 nagy marék szőlőszem, félbevágva)
  • 5 dkg olajos mag (mogyoró, kesu, mandula, brazildió, akármi), durvára vágva

Know-how

  1. *a fűszermixben koriander, fahéj, ánizs, szerecsendió, gyömbér és kurkuma van.
  2. a zabpelyhet összekevertem a sütőporral, cukorral, fűszerekkel és a csipet sóval.
  3. a tojást felvertem, hozzáöntöttem a tejet, az olvasztott vajban elkevert mézet és a vaníliaesszenciát - ráöntöttem a zabpelyhes mixre.
  4. a fagyasztott és a friss gyümölcsöket, és a durvára vágott magvakat lazán beleforgattam és 45-50 perc alatt készre sütöttem.
  5. a tetejére csak a fotó kedvéért szórtam még aszalt sárgabarackot, vörösáfonyát, kókuszforgácsot és gránátalma-magot, de utóbb kiderült, hogy elég jó ötlet volt.
http://www.eztettem.hu/2016/12/gyumolcsos-zabsuti.html

fruity baked oatmeal

fruity baked oatmeal

*már annyiszor akartam írni mindenféle Írország-guide-ot, túl Dublinon és a Cliffs of Moheren, de mindig rájövök, hogy az utazási blog egy teljesen más világ, és semennyire sem tudom érzékletesen megjeleníteni az éppen aktuális kedvenc helyeimet. így nem lett poszt a Wild Atlantic Wayből, ami 2500 km-nyi parti út Írország ÉK-i csücskétől Kinsale-ig. mivel a varázslatos, szenzációs, lenyűgöző, festői szavakat nem használom, csak annyit tudok írni, hogy tökmindegy, éppen hova tartunk, de ha én vezetek, előbb-utóbb mindig ráfordulunk az WAW-re.
Írország déli részén az agyonhájpolt Ring of Kerry-n kívül ott van még a Dingle-félsziget, ami a legnagyobb kedvencünk (volt, de aztán a nyáron jobban elmélyedtünk a Connemara NP-ban, azóta megosztva van az 1. helyen. bár ha csak egy helyet mondhatnék egész Írországból, akkor az Omey Island lenne, nagyon valószínűleg) és a Beara-félsziget is.
a Beara úgy néz ki ma is, mint ahogy Írország 20-30 éve kinézett – az utakat itt nemcsak én gondolom szűknek, hanem tényleg azok, emiatt a turistabuszok nem férnek el, úgyhogy Beara megmaradt egy gyönyörűszép, nemturistás résznek. itt is kialakítottak egy párszáz km-es körutat (vö. Dingle Way, Ring of Kerry), van hegy, partmenti túrautak, Írország egyetlen drótkötélpályás felvonója, a legmagasabban fekvő kocsmája is itt van az országnak, és a Healy Pass. szóval Beara rajta van a TOP3 Ireland listánkon. (5 órányi autózásra van Dublintól, de ha már valaki eljön a Ring of Kerryig, botorság lenne kihagyni.)

Beara peninsula, ireland

3 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Viki

    Hát ez megint szuper lett, igaz, én csak almát tettem bele (a fagyasztott gyümölcsök mellett)+nem volt egészen fél liter tejem itthon úh kipótoltam Cserpes natúr joghurttal. Ebédidő környékén tettem a sütőbe és a lányom már akkor balhézott a sütőajtó előtt. Akkor még csak azt hittem, éhes, úh megebédeltünk. Viszont utána is hajthatatlan maradt, alig tudta megvárni, h “kisüljön”. Melegen ugyan nem volt szeletelhető, de ez se őt, se engem nem zavart. Olyan sült porridge-os (nekem). Felvesszük a repertoárba!

    Válasz
    1. Éci Szerző

      🙂 🙂 🙂 (lehet, hogy a joghurt miatt nem volt szeletelhető? az enyém, főleg kihűlve, simán darabolható volt.) (egyébként baked oatmeal angolul, szóval tkp sült porridge 🙂 )

      Válasz
      1. Viki

        Passz, még nem hűlt ki teljesen, úh a végeredményről nem tudok nyilatkozni! De kanalazva is fincsi úh no problem! 🙂

        Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.