no surprises

mióta augusztus közepén valaki kitalálta a katasztrófavédelemnél, hogy az általános iskolák kimondottan nagy tűzvédelmi kockázatokat hordoznak, azóta reggel azzal ébredek, hogy akkor most megvolt végül a tűzvédelmi szabványosságihoz a javítási jegyzőkönyv a mai ellenőrzés helyén, vagy összekeverem a holnapival? és azzal fekszek, hogy tényleg 100 kW/h alatt van a  gázmérő teljesítménye, vagy kéne rá külön felülvizsgálat? napi 24 órát dolgozok, de amúgy nem történik semmi izgalmas szánalmasan elszürkült életemben.
jó, néha főzök egy töklevest, ami egyébként a besztevör lett eddigi tökleves-főzéseim sorában, ezért úgy döntök másnap, hogy csak lefényképezem, amivel szokás szerint teljesen elb@szom az időt, marad 20 percem, hogy összekapjam magam és kirohanjak a reptérre, ahol éppen a csodálatos képek werkjét mutogatom Beának, amikor eszembe jut, hogy a besztevör töklevest csak akartam betenni  a hűtőbe indulás előtt…

thai pumpkin soup

thai sütőtökleves

thai sütőtökleves

Hozzávalók

  • 1/2 tök, megsütve (nem tudom, mennyi volt súlyra, maga a tök inkább kicsi volt, mint közepes, amikor még egész volt)
  • 1 fej vöröshagyma, felkockázva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1 ek vöröscurry-paszta (ízlésfüggő, ennyitől már eléggé csípős, de nem vadul)
  • 4 dl kókusztej (1 doboz)
  • 4 dl alaplé (kockából, szokás szerint)
  • 1 jó marék kockázott, füstölt bacon
  • halszósz (vagy só, de én őrületesen autentikus vagyok)
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • tökmag (opcionális)
  • sült hagyma (opcionális)

Know-how

  1. a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a gyömbért és a bacont, amivel addig kavargattam, amíg a bacon megsült - a bacon tök véletlenül került a levesbe, de a füstölt íze nagyon kellett az összhanghoz a végén.
  2. erre ment a curry paszta, majd az egészet felöntöttem a kókusztejjel és az alaplével.
  3. hozzáadtam a durvára darabolt sült tököt és összeforraltam.
  4. egy szűrőkanállal a sűrűjét átszedtem a turmixba és minimális lével összeturmixoltam.
  5. a pépet visszaöntöttem a léhez, beállítottam az ízt a halszósszal. (ha nagyon sűrű lett volna a leves, itt öntöttem volna hozzá még alaplevet.)
  6. a tányéron szórtam meg a sült hagymával, petrezselyemmel és a tökmaggal.
http://www.eztettem.hu/2018/11/thai-sutotokleves.html

thai pumpkin soup

ehun meg még van pár ilyenolyan tökös dolog.

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.