nem feszülhet el a húr a pattanásig

múlt héten láttam egy képet egy indian butter chickenről, azóta akarok indian butter chickent enni, úgyhogy csináltam egy adag indian butter chickent.
aztán láttam egy másik képet, egy sörös lepénykenyérről, ami kiköpött naan, ha kicsit hunyorítok. úgyhogy azt is megcsináltam.
mindezen tevékenységet pedig merő véletlenül pont egy ilyen takony időre sikerült időzítenem, amitől még jobb lett az amúgy is jó.

ui. a tejszín egyáltalán nem képezi részét a receptúrának eredetileg (kesuval vagy mandulával  krémesítik), plusz a görögszénamag is must have hozzávaló – na, ezek pont nem voltak itthon, úgyhogy mégis csak tejszín lett.

indian butter chicken with beer naan

indiai vajas csirke sörös lepénnyel

2-3 nagyon emberes adag

indiai vajas csirke sörös lepénnyel

Hozzávalók

    a lepényhez
  • 36 dkg liszt (10 dkg TK volt)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 ek olivaolaj
  • 1.2 dl kefír
  • 1.9 dl búzasör, szobahőmérsékleten (Pécsi szűretlen búzát tettem bele)
  • a vajas csirkéhez
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra kockázva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 cm gyömbér
  • 1.5 ek garam masala
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény, őrölve
  • 1 tk koriandermag, őrölve
  • 50 dkg csirkemell
  • só, bors
  • 6 ek vaj
  • 1 egész fahéjrúd
  • 40 dkg paradicsom passata (Lidl, 50 dkg-s dobozban árulják)
  • 2 dl víz
  • 1.2 dl tejszín
  • 3-4 ek durvára vágott petrezselyemzöld

Know-how

  1. a lepénykenyérhez a lisztet összekevertem a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, csináltam egy kis lyukat a közepére, beleöntöttem az olajat, a kefírt és a sört - a robotgéppel tésztát gyúrtam belőle. (az eredeti recept görögjoghurtot használ, de semmi kedvem nem volt a zuhogó esőben boltba menni, ezért tettem kefírt bele, kicsit kevesebbet, mint amennyi joghurtból ment volna bele - a tészta maga nagyon lágy volt, tettem még hozzá 3-4 ek lisztet, és később a formázásnál is bőven lisztezni kellett alá.)
  2. az összegyúrt tésztát félretettem pihenni 15 percre.
  3. a csirkemellet felkockáztam.
  4. a garam masalát, a kurkumát, az őrölt köményt és az őrölt római köményt összekevertem a sóval (cc. 1.5 tk) és a borssal - ennek a keveréknek a 2/3-ával összeforgattam a csirkekockákat.
  5. a hagymát megdinszteltem, a végén hozzáadtam a reszelt gyömbért és a fokhagymát - épp csak megforgattam őket, hozzáöntöttem a passatát, a vizet és beleszórtam a maradék fűszermixet + beledobtam a fahéjat is és közepes lángon elkezdtem összefőzni.
  6. közben a fűszeres csirkekockákat két részletben, nagy lángon 4 ek vajon körbepirítottam.
  7. a megpirított csirkekockákat átszedtem a paradicsomszószba és addig főztem őket együtt, amíg a szósz szépen besűrűsödött és a csirke is elkészült. (max. 10 perc)
  8. amíg a csirke készült, a lepény tésztáját alaposan belisztezett nyujtódeszkán 8 egyenlő részre osztottam, a gombócokat ellapogattam (csak simán, kézzel, nem cél, hogy szabályos formájúak legyenek) és nagyon kevés olajon egy palacsintasütőben kettessével megsütöttem őket. (8 fele osztva elég nagy lepények készültek; legközelebb több részre szedném.)
  9. a végén hozzáöntöttem a tejszínt, ment még bele 2 ek vaj - összerottyantottam.
  10. a végén egy nagyon krémes, sűrű szószt kaptam, amit megszórtam durvára vágott petrezselyemzölddel és a lepényekkel tálaltam.

forrás itt és itt

http://www.eztettem.hu/2019/11/indiai-vajas-csirke.html

indian butter chicken with beer naan
a maradék sört megittam mellé – bár szerintem Pif nem dicsért volna meg a Pécsi sörért ezért a párosításért.

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.