újabb ugyanaz

mostanában - pontosabban 9 hónapja és 17 napja - az segíti jelentősen a túlélésemet a munkahelyemen, hogy délután 2 körül eszembe jut, hogy már csak 2 óra valami evéssel kapcsolatos*, amihez hazafele megveszem az ezt-azt, fél10-ig elsütögetek, aztán beájulok az ágyba, hogy másnap ki bírjam szedni magam ugyanonnan 6:02-kor. jómunkás élet. (az bazz.)

* az evéssel kapcsolatban újabban valamiért csak 8000 kalóriás cuccok jutnak eszembe. mondjuk, juthatna eszembe a futócipőm is, ha nem is az evéssel kapcsolatban, legalább a tükörképemmel szemben. bár ugyanennyi erővel mondjuk lehetne 18 fok és napsütés is. akkor tuti elmennék futni.

kókuszos csiga

kókuszos csiga

hozzávalók

  • a tésztához
  • 37.5 dkg liszt (10 dkg világos rozs volt, a többi sima fehér)
  • 1 zacskó dr Oetker expressz élesztő
  • 13 dkg vaj (18 kellett volna, de ennyim volt - ez a nyomor)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 szűk ek cukor
  • csipet só
  • 1 dl tej (kezdésnek)
  • a töltelékhez
  • 3 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor (22.5 (!!!!!!!!) kellett volna)
  • 15 dkg kókuszreszelék

know-how

  1. a tésztához a lisztet, élesztőt, cukrot összekevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját és elkezdtem a robotgép dagasztókarjával összedolgozni, fokozatosan adagolva hozzá a langyos tejet. amikor elfogyott az 1 dl tejem, lassan hozzáöntöttem a felolvasztott vajat is - amikor minden hozzávaló benne volt, a tésztám még sehogy nem nézett ki, úgyhogy evőkanalanként addig adtam hozzá még pluszban tejet, amíg a tészta összeállt rugalmas, edény falától elválóvá. kis liszttel megszórtam és a 20 percig hagytam pihenni (a sütőben 50 fokon) - ennyi idő alatt szépen megkelt.
  2. amíg kelt, a tojások fehérjét kemény habbá vertem, fokozatosan hozzáadtam a porcukrot, aztán a kókuszreszeléket is - lett egy sűrű, krémszerű cucc belőle.
  3. a megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam egészen nagyra és vékonyra, megkentem a teljes felületet a kókuszos krémmel, a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekertem.
  4. a hengert 4 cm széles csigákra vagdostam, vágási felülettel lefele, nem túl sűrűn egy sütőpapíros tepsibe pakolgattam, a továbbra is 50 fokos sütőben hagytam fél órát kelni őket, aztán 175 fok légkeverés (az új sütőm már nem légkever, hanem hőbefúj, ez állítólag jobb, de bénábban hangzik), 17-20 perc.
  5. á.l.l.a.t.

forrás

coconut roll