erről ennyit

tegnap hirtelen felindulásból - egy egész napon átívelő lakástakarítás után - megsütöttük az ajándékkekszeket. rögtön 3 félét, ha már így belejöttünk.

a végére kissé kivoltunk már mind a ketten (a 3. keksz szenesedése után én kicsit jobban), úgyhogy december 19-én 21:54-kor, szokatlanul nagy összhangban, úgy döntöttünk, hogy a karácsonyi sütést akkor ezzel befejeztük, bejglit meg majd veszünk a lidlben.

marcipános keksz

marcipános keksz

hozzávalók

  • 24.5 dkg liszt
  • 14.5 dkg vaj
  • só ! ! ! (nagyon kell bele)
  • 11.5 dkg marcipán
  • 1 ek vaníliakivonat (nekem saját vodkában áztatott van, de egyéb vanília is oké bele)
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor

know-how

  1. a szobahőmérsékletű vajat, a marcipánt, a cukrot, a tojássárgáját és a vaníliakivonatot egy nagyon nagy csipet sóval krémesre kevertem (robotgéppel, mármint).
  2. ehhez adagoltam aztán fokozatosan a lisztet, folytatva a keverést.
  3. a tészta szépen összeáll a végére.
  4. a kész tésztát diónyi golyókra osztottuk, kicsit megömbölygettük és a sütipecséttel kilapítottuk lehetőleg egyforma vastagságúra.
  5. a tepsibe ne túl sűrűn kerüljenek, mert kicsit megnőnek.
  6. 150 fok, légkeverés, 15 perc - vagy addig, amíg a szélük éppen elkezd barnulni.
  7. a kész kekszeket hagyni kell kihűlni (melegen nagyon morzsálódnak)

forrás

marzipan cookies

a sütipecsét a dublini Sostreneből van.

(évek óta ez az első karácsony, amit a Sostreneben előzetesen összevásárolt 3 kiló Nagyon Fontos Hangulatfokozó Elem nélkül kell abszolválnom. ettől majdnem annyira kivagyok, mint az elszenesedett mézeskalács miatt.)