vezetéselmélet

egy majdnem hétvégi csütörtökön 15:56-kor kaptam egy napzáró emailt az egyik főnökömtől, kb. arról, hogy a II. sz. Gyermekklinikát II. Sz. Gyermekklinikának írjuk – tény, bár ez egy munkabaleseti jegyzőkönyv fejlécében csekély jelentőséggel bír. mint ahogy az a végtelen sok további f@sság is, ami miatt az elmúlt 15 hónapban egy amazonasnyi erdőt nyomtattam ki.
kikapcsoltam a gépemet, hazajöttem és megmondtam Balázsnak, hogy részemről ennyi volt az egészségügy szolgálata. reggel illedelmesen megköszöntöm a főnöknek, hogy rávilágított a jegyzőkönyv égbekiáltó hiányosságára, aztán átsétáltam egy másik főnökhöz és beadtam a felmondásomat – január óta a 13 emberből 6.-ként.
és azóta igen örülök, hogy a továbbiakban egy 10 perces ügy elintézése 10 perc lesz, nem másfél hónap, nem fog senki leb@szni, ha ledoktorurazok egy prof. doktort a neki írt sablonlevélben, amit amúgy a titkárnője olvas el, nem kell bizonygatnom egy inkompetens hülyének (egy harmadik főnök – tizenhármónkra volt 4), hogy az én nevem alatt futó dokumentumba beleírt mondatából csak az alany és az állítmány hiányzik (meg az értelem), nem kell 3 aláírás miatt 6 iktatott igazgatói levelet írnom és a november végén elkészült kockázatértékelést úgy otthagyni nekik áprilisban, hogy még mindig nincs rajta mindenki aláírása.

a receptnek annyi kapcsolódása van a fentiekhez, hogy a dicstelen elmúlt évben csak hétvégén és ünnepnapokon volt időm főzni + fényképezni, a kiflik pedig március 15-én készültek. (mert valamiért azt hittem, hogy a pozsonyi kifli ilyen nemzeti ünnepes süti – napokig készültem rá, aztán megnéztem egy videót az összerakásáról, amiből kiderült, hogy ez egy mini bejgli és a világon semmi köze március 15-hez.)

pozsonyi kifli

pozsonyi kifli

pozsonyi kifli

Hozzávalók

    a tésztához
  • 30 dkg liszt
  • 1.2 dl tej
  • 6 g só
  • 15 g élesztő
  • 2.5 tojássárgája
  • 12 dkg zsiradék (6 dkg vaj + 6 dkg disznózsír)
  • 3 dkg porcukor
  • a töltelékhez
  • 27 dkg mák, ledarálva
  • 4 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg víz
  • 2 g fahéj
  • 2 g citromhéj
  • 3 dkg kandírozott narancs
  • 6 dkg szilvalekvár

Know-how

  1. a töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot főztem. (a víz felforrása után 25-ig kell elszámolni a tökéletes sűrűségig. esetleg cukorhőmérő 103 fok.)
  2. a töltelék többi hozzávalóját egy tálba mértem, a kész cukorszirupot ráöntöttem és összekevertem - kitettem hűlni az erkélyre (vagy 2 órára).
  3. a tésztánál először a tejben elkevertem a porcukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hozzáadtam a tojássárgáját - összekevertem. (ez nem klasszik kelt tészta, hanem egy omlós gyúrt darab, ezért NEM kell felfuttatni az élesztőt.)
  4. a liszthez hozzáadtam a sót és a zsiradékot (a vajat és a zsírt) és elmorzsoltam, majd hozzáöntöttem a tejes keveréket. kézzel összeállítottam a tésztát: a végére nem túl lágy, jól formázható tésztát kell kapni. ! ! nem szabad túlgyúrni ! !
  5. hideg helyen, letakarva 30 percig pihent a tészta.
  6. 30 perc után 35 g-os darabokra metéltem a tésztát, kigömbölyítettem őket (lsd. a videót) és újabb kör pihentetés jött, letakarva.
  7. az újabb pihentetés után a golyókat liszt nélkül vékony oválisra nyújtottam - nem túl bonyolult, pár darab után tök jól rá lehet érezni.
  8. amíg pihent a tészta, a tölteléket is 35 g-os darabokra osztottam és hengereket formáztam belőlük - amíg nem használtam fel őket, kitettem az erkélyre.
  9. a kinyújtott oválisok közepére rápakolgattam a töltelékrudakat, addig formáztam, amíg kiért a tészta széléig, ráhajtottam a tészta egyik szélét, lenyomkodtam, aztán szivarszerűen megsodortam, patkó alakúra hajtottam és tepsibe pakoltam. FONTOS: a hajtás mindenképp alul legyen.
  10. a kész patkókat lekentem egy felvert egész tojással, kietettem a hidegbe addig, amíg megszáradtak - FONTOS: a sütőpapír aljáig le kell kenni.
  11. a megszáradt patkókat újra lekentem a maradék tojással és volt egy újabb kör száradás a hidegben. akkor jó, amikor már nem ragad és szép fényes - itt már látszani kell, hogy elkezd pókhálósodni a máz rajta.
  12. a megszáradt mázú patkók 180 fokon 12-15 perc alatt sültek meg.
http://www.eztettem.hu/2021/04/pozsonyi-kifli.html

pozsonyi kifli

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.