raktározás

az van, hogy 2 hét nagyon durva mindenmegvonás után csodálatosan kockás volt a hasam rá kellett jönnöm, hogy üres szénhidrátraktárral inkább poroszkálás az, amit futásnak hívok magamban. úgyhogy ma az egyik ovimban betoltam egy adag káposztástésztát (ez a só nélküli gyereketetés azért erősen redukálja az élvezeti értéket, de a szénhidrátért mindent), aztán a biciklin hazafele kitaláltam, hogy egy tányér tészta kizárt, hogy televágja a szénhidrátraktáramat, a nélkül meg mi a sz@r lesz a szombat esti félmaratonnal (jó, váltóban, ami hát elég tragikus, én is érzem, de akkor is*)  -> kellett még valami süti.

* É: láttad már az útvonaltervet?
B: gondolom a rakpart.
É: és onnan nekem FEL a várba.
B: [abbahagyhatatlan röhögés]
É: vájjámá', most nézem, hogy neked is.
B: [mégis abbahagyható a röhögés] miaf@sz?

citromos, túrós keksz

citromos, túrós keksz

hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 12.5 dkg vaj
  • 19 dkg liszt (tk volt 10 dkg belőle)
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 7 ek barnacukor (cc. 6 dkg)

know-how

  1. a vajat és a túrót kikevertem (robotgéppel), majd fokozatosan hozzászitáltam a sütőporral összekevert lisztet és hagytam, hogy a gép tésztát gyúrjon belőle.
  2. a kész tésztát folpackba csomagoltam és éjjelre betettem a hűtőbe (egy óra is elég lett volna, ha lett volna kedvem éjjel 11kor nekiállni tésztát nyújtani - de az Omerta valahogy sokkal nagyobb húzóerő volt.).
  3. másnap reggel lisztezett nyújtódeszkán 4 mm-esre nyújtottam és 7 cm átmérőjű korongokat szaggattam belőle pogácsaszaggatóval (20 perc szobahőmérséklet és a nyújtódeszkáról beledolgozott liszt jót tett az állagának, bár addig se volt különösebb probléma vele).
  4. a korongok tetejét áthúztam a citromlével, majd a citromleves oldallal lefele belemártottam őket a reszelt citromhéjjal összemixelt kristálycukorba (ami nálam barna volt) - a korongot ezután félbehajtottam, a felet is áthúztam citromlével, belenyomtam a cukorba és újra félbehajtottam.
  5. az így elkészült batyukat 175 fokos sütőben 15-17 perc alatt aranybarnára sütöttem.
  6. langyosan finomabb volt, de tkp hidegen is teljesen rendben van.
  7. a citromhéj helyett a fahéj, kardamom, vaníliáscukor, csokireszelék, mazsola is játszhat.

forrás

ricotta sugar cookies

na, örömmel látom, hogy volt már más formájú, de ugyanilyen tésztájú sütike errefele - jó, ezek ricottával készültek.