Receptek, amikben van csirke

unalom

én nem tudom, mi az isten lelt, de egy hónapja nem vagyok képes normális konyhai létre. cserébe visszataláltam a szakácskönyv–ekhez (új belépők), meg szorgalmasan megveszek továbbra is méregdrága, de remekpompás újság–ok–at (pl.), amiket szépen sorjában végig is olvasok, sőt, eltervezem, hogy akkor most elejétől a végéig, tényleg, de aztán eszembe jut a mosogatás, a krumplipucolás, a hagymaszeletelés, a habverés, meg ilyesmi, és inkább csinálok egy vajas kenyeret. ha történetesen nem 4 napos és tökszáraz a kenyér. és mivel leginkább de, [ Tovább ]

57. VKF + Ottolenghi

banh xeó megengedőleg. a banh xeó ugyanis rizslisztből készül, kókusztejjel és kurkumával. ebből csak rizsliszt és kókusztej nem volt itthon. de mire ezt felfedeztem, egyrészt már felkeltem pont a palacsintasütés kedvéért, másrészt meg rákészültem, hogy megcsinálom a palacsintákat. úgyhogy sima tejjel és sütőporos liszttel csináltam. bocs. a VKF-nek semmi köze nem volt az elkészítés tényéhez, de ha már pont a palacsinta a téma, árut kapcsolok. az Ottolenghi-könyv meg…! először csak lapozgatod. aztán 1.5 perc múlva már nincs elég ujjad, amit [ Tovább ]

tészta kézzel —

azt gondoltam, hogy amíg csöpög szegényBalázsba az infúzió, addig én a rendkívül kényelmes hokedlin mellette üldögélve elolvasok mindent, amit a könyvfesztiválon összevásároltam. na. most már tudom, hogy egy kórteremben mindig történik valami sokkal izgalmasabb dolog egy hvg-különszámnál. meg azt is, hogy az egész napos hokedlin üldögélés (jó, voltam kint egyszer kávézni) képes úgy leszívni, mintha egy napot végigkapáltam volna. úgyhogy esténként, mielőtt beájultam az ágyba, 3 teljes percet a délmagyar gasztrorovatának a lapozgatására fordítottam, amit Balázs nagyszülei raknak el nekem [ Tovább ]

egy újabb Jamie-leves: avgolemono

a Kifőztük májusi számába készült ez a leves, a színe legyen vörös fehér koncepcióm alapján – aminek a kigondolásánál elfelejtettem azt az aprócska tényt, hogy világos – mondjuk pont fehér – alappal nem rendelkezik az eztettem műterem. ettől függetlenül a leves szerintem kimondottan jó: simán el tudom képzelni a nyári szezonra, a citrom miatt. (Balázst kommentár nélkül támadtam le vele, hang nélkül ette meg, amíg egy másik magazin draftját nézte végig – aztán felállt, jöszmékelt, kifejetette a véleményét a forint [ Tovább ]

Jamie sültcsirkés ázsiai levese

ezt a még ennél is szarabb napokra, hogy emlékeztessen, mindig van lejjebb. reggel. 11.8 fok a nappaliban. nem romlott el a fűtés, csak ha hideg van kint, bent is az van. így működik a kőkastély egyrétegű ablakokkal. so simple, mondaná az ír. dél. ebéd kuszkusz. hidegen. mert mire beszívta a vizet, elhűlt. de már 15 fok. esik a hó. délután. felöltözök télre és megpróbálok eljutni az edzőterembe. a kapunál a hó a 40 km-es szembeszéllel leszállít a bicajról. ekkor veszem [ Tovább ]

miért együnk fajitat?

mert jó. írói vénám elhagyott legott, de tán feléled egyszer, én meg visszatalálok kicsiny konyhámba – addig meg konzerv, e: Printfajita Hozzávalóka paradicsomsalsahoz: 20 dkg cherry paradicsom negyedelve 1 kis fej shallotta hagyma (vagy lila, vagy zöld) nagyon apróra kockázva 1 csokor petrezselyem (koriander igaziból) apróra vágva 1 csili (vagy ki mennyit bír, kellemesen csípjen) 1 lime leve só a guacamolehoz 1-2 érett avokádó (a létszámtól függően) 1 kisebb fej hagyma, nagyon apróra vágva só, bors a reszelt sajthoz 10 [ Tovább ]

egy szerelem története

…avagy csirke és enoki találkozása a rizspapíron az van, hogy ma délután elkészültek az elmúlt időszak legjobb képei, és igazából hagynám is a fenébe az írogatást (mint az önmegvalósítás egyik formáját, 4 gyerekkel későbbre), mert a recept maga nem nagy cucc, tegnap hajintottam össze vacsorára, maradékból. a hangsúly az enokin* volt, ahhoz kellett valami körítést csinálnom. (az enoki szerelem volt első látásra. annyira kopasz és csúnya és lehetetlen kinézetű, hogy muszáj volt beleszeretnem.) *gombafajta, igen hosszú szárral és igen minimális [ Tovább ]

marokkói csirkeegytál

itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról – de nem. amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni. Printmarokkói csirkeegytál Hozzávalók45 dkg csirkemell kockázva 1 szem paradicsom 10 dkg gyömbér 3 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 2 ek barnacukor 2 ek vörösbor-ecet 1 tk római kömény – koriander – fahéj megőrölve 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem) 10 dkg [ Tovább ]

csirke-ánizs-gyömbér-kókusz

újabb remekjó fűszer-konstelláció. citromfű és kaffírlime-levél nélkül. nahát. és jó! nahát! történet nincs. ahogy fényképészeti ihlet se: Printánizsos, kókuszos csirke Hozzávalók48 dkg csirkecomb-filé (de kb mindegy, miféle része a csirkének/disznajnak) 3 cm gyömbér lereszelve (én igazán nem tudom, hogy a fenébe lehet lemérni 3 cm gyömbért. átmérőre? hosszra? mér’ nem egyszerűbb ek-ban megadni? vagy g.ban, hovatovább? nem értem.) 4 gerezd fokhagyma, összezúzva 1 ek cukor 1 tk ánizs 2 dl kókusztej só, bors 4 szál újhagyma fél kaliforniai paprika 1 [ Tovább ]

kalandra fel!

avagy ír csirke olaszul (chicken cacciatore) a kissé hosszúra nyúlt főzéstelen időszaknak egy one-way repjegy vetetett hatékonyan véget – itt meleg nincs, konyha van, időm van, a legnagyobb rajongóm helyben, felszerelés és a fűszerarzenál hamarosan érkezik – főzés reloaded. Printcsirke cacciatore Hozzávalók1/2 kg csirkemell 2 doboz koktélparadicsom-konzerv (400 g/doboz) 4 ek mascarpone 1 fej hagyma apróra vágva 3 gerezd fokhagyma vékonyra szelve olaj 6-7 nagy levél bazsalikom só, bors főtt tészta Know-howa felaprított hagymákat az olajon megdinszteltem (csak addig, hogy [ Tovább ]