Receptek, amikben van cukkini

scone tökéletes szesztárs lesz

univerzumváltás történt: nincs internet. nincs fényképezőgép. furcsa világ. vannak könyvek és újságok benne. anya ebbe a világba érkezett, hogy végrehajtsuk a nagy mézeskalács-sütő küldetést. relatíve gyorsan kiderült, hogy internet és fotóapparát mellett konyhai mérleg, nyújtófa, kávédaráló és robotgép sincs. innovatív anyám borosüveggel rendelt tésztát nyújtani. és holnap újabb küldetés, mert én hülye bőszen ajánlkoztam az Olga előkriszmösz-velkámBalázs partijára vm sütéssel. (Moha nyilván kialázott volna a kerületből, ha 2 üveg borral állítok be – just.) tehát ma mérleget szerzek, holnap scone*-t [ Tovább ]

elmélkedések egy tepsi majdnemjó zöldséges izé mellett

volt  idő, amikor megtaláltam a számomra értelmes funkcióját a népszerű közösségi oldalnak: lett egy új RSSem meg egy másik delicious-öm, azokra a tartalmakra szűrve, amik tényleg érdekelnek. aztán lett eztettem, az ő kis saját oldalával, egy ideig ész nélküli, aztán törölt az ő kis kedvenceivel, akik közt vannak olyanok, akik az én perszonálkedvenceim is, de a többség azért nem. eldőlt: az eztettem-világot tudatosan szétválasztom a sajátomtól. az eztettem híreire is rendszeresen ránéztem, képben voltam, de tény, nem nyomogattam kényszeresen a [ Tovább ]

zöldséges fritatta

a héten volt scone, galette és fritatta az internacionalizmus jegyében. (+ hazafiasBalázs csinált egyszer paprikáskrumplit is magának.) ami közös bennük, hogy nincs magyar nevük, nem részei a konyhaművészet magasiskolájának, ámde mindegyik tartalmazott cukkinit. ami nem közös: nincs képileg dokumentálva 75%-uk. háhh! ez az, ami van: Printzöldséges fritatta Hozzávalók20 dkg cukkini reszelve (1 nagyobb) 10 dkg répa reszelve (2 kisebb) 9 dkg paszternák reszelve (1 kisebb) 1 fej vöröshagyma apróra kockázva 3 tojás 5 dkg sajt reszelve 5 dkg zsemlemorzsa só, [ Tovább ]

borravaló*

én már nem tudom, hogy leltem itt is* rá kántorbandira, de nagyon nem szomorodtam el miatta. Balázs lehet, hogy kicsit igen, miután tegnap megvetettem vele 2 üveggel is a külföldi sauvignon blanc-okból való okosodásom után. (mert otthon szűklátókörűen környezettudatosan csakis a világhírű magyart isszuk, azon belül Rezső bájét kiemelten – aki nem világhírű ugyan, de zseniálisan jó; aztán itt hipergyors felfedezést tettem az 1. estémen: ezek nem ismerik a magyar bort! — nahát! van viszont egy csomó spanyol, ausztrál, új-zélandi [ Tovább ]

gombás marhapástétom

mióta csili anyánk megtanított pástétomot csinálni, azóta ipari mennyiségben fogy a pástétom errefele. és mivel fasírtban relatíve gyenge vagyok (mondjuk csak ilyen finoman) újabban már fasírt helyett is pástétom van, mert mi ennyire menők vagyunk. az legalább nem esetleges: mindig gusztustalanul néz ki. cserébe finom. ráadásul mindig más ízű. (írhatnám, hogy “isteni” reggeli lehet belőle “lusta vasárnapokra” “ropogós, friss kenyérrel” és a többi, és a többi — de az esetek 114%-ában vasárnap inkább ebéd a reggeli, kenyér szinte sosincs, a [ Tovább ]

barackbefőtt

bicikli, fodrász, tortasütés anyának, harcsapaprikás túrós csuszával, toldi, trafo, mu, world press, légli, lányok, stb., momotaro, kozmetikus, őszi sétafika családilag, rövid románc egy kis nikonnal. meg a túrós sütikék. ez történt 7 nap alatt a jobb oldalon. … de miért szerepel Mundruczónál olyan sokat a barackbefőtt? (amíg a képek nem érkeznek meg a kis nikontól, addig megint konzerv. most rapidlekvár cukkiniből indulás előtti fél órára.) 50 dkg cukkini hámozva, reszelve 25 dkg cukor 1/2 csomag haas 2:1 lekvárzselésítő 3/4 lime [ Tovább ]

chowder – a hallé másképp

2 napig álltam a füstölhal-szagban. már nem is szeretem a füstölthal-szagot. egy tradicionális skót-angol-ír-francia-amerikai leves főzelék ez (mindenki magáénak mondja), van 8645 változata és mindenki szerint a sajátja a legjobb – pont mint  a halászlé. csináltam egy 8646. változatot, ami inkább lett leves, mint főzelék, mert kihagytam belőle a krumplit/lisztet. Printchowder Hozzávalók22 dkg hal (még mindig a múltkor vásárolt tételből) 3 dl tej kis csokor petrezselyem 1 babérlevél 5 dl zöldséglé 2 répa felkarikázva 2 marék kukorica 1/2 cukkini karikázva, [ Tovább ]

marinált zöldségek mangós garnélanyárshoz

nem egy nagy felejthetetlenség ez alant, de a marinált zöldség zseniális, egyszerűen zseniális. viszont mindenképp előző este előkészítendő – nem Éciknek való ad hoc cucc. avagy: hogy csináljunk egyetlen nap leforgása alatt ebéd helyett vacsorát. Printmarinált zöldségek mangós garnélanyárshoz Hozzávalók1 nagy padlizsán fele 1/2 cm-s szeletekre vágva, aztán felezve 1 nagy cukkini felekarikázva, aztán felezve 1 paszternák karikázva 1 répa karikázva 1 kaliforniai paprika (piros, csak a színe miatt) – a lidl-ben van üveges marinált paprika, ebbe most olyanból lett [ Tovább ]

tésztaebéd

hamar is, meg jó is – egy nagyon ősi dakota közmondást idézve. reggel 7. kelés. reggel 8. az ebéd megsütve, az angolházi megírva. reggel 8.15. végre kapok kávét. Printcukkinis lepény Hozzávalók1 cukkini hámozatlanul nagyon vékony karikára reszelve 1 tekercs leveles tészta (Lidl-márkás) 1/2 doboz mascarpone 1 tk provance-i fűszerkeverék kis marék parmezán só, bors Know-howa kitekert leveles tésztát megkentem a fűszerekkel és sóval kikevert mascarponéval, rárakosgattam a cukkinikarikákat (ez volt a legmunkaigényesebb fázis), sajt, sütő, 25 perc 160 fokon (amíg [ Tovább ]

sült spárga zöldfűszerekkel pácolt csirkenyárssal

volt egy köteg spárgám. ami folyamatosan nyomasztott, mert a szakirodalmi jegyzetek tanulmányozása óta tudom, hogy mire a pultra kerül, már vén. és nálam már itt állt T+3 napja. lelki szemeim előtt azt láttam, hogy óráról órára nagyobb darab megy majd a kukába. (ahol elpattan hajlításnál, az az ultimate end. az alatt kuka. — UPDATE! most olvastam, hogy alaplébe kiváló a fás rész is.) megint Ch&V-nál kötöttem ki. csináltam 4 óra szabadságot a fotózáshoz, kissé feldúltam a hétvégén kialjazott lakást, lett [ Tovább ]