Receptek, amikben van édeskömény

rendhagyó

főzés versre. vers Nagy Zsukától, aki bohó ifjúkoromban fontos részét képezte az életemnek – azóta elmúlt az ifjú és a bohó jelző, ő igaziból is költő lett, én továbbra sem találom a helyes öndefíniciót, de legalább már nem vitázunk a politikán. ő ír, én megihletődöm és főzök. így kerek. UPDATE: a 2017-es könyvhétre jelent meg Zsuka új kötete Küllők, sávok címmel az Orfeusznál – nagyon szeretem az egészet, de az m-sorozatot különösen. m4 mióta szeretlek, várlak, nem tudok már egyedül [ Tovább ]

kenyérbél helyett

Szilvia ma jelezte, hogy jó lenne, ha nem a rémhalat kéne néznie a továbbiakban. illetve, hogy nagyszerű lenne, ha a folytatás olasz vonalon történne. nem tudom, mennyiben olasz ez a húsgombóc, de az utóbbi időszak legjobban sikerült húsgombóca volt, kétségkívül. mivel nincs ihletem az újabb londoni kalandozások glosszásítására, kénytelen vagyok egy tökdurva gasztrovonalas kontentet szolgáltatni a kenyérbél helyettesíthetőségének kérdéskörében, mert a húsgombócba kell(ett volna) kenyérbél – de nem volt itthon. úgyhogy kénytelen voltam utánaolvasni (a boltba menés nyilván eszembe se [ Tovább ]

elmegyógyintézet

az volt a hely eredetileg, ahol albérletünk vagyon – ebből az elején voltak is kisebb traumáim: pl nem mertem elhagyni a lakást. aztán már igen, de akkor is sprintelve a 3.ról. ma már simán lemegyek, csak a váratlan neszektől leszek libabőrös kicsit. a ház echte turista-hely: igazán imponzáns az épület (kívülről), 1600 méteres hosszával Írország leghosszabb épülete. 1852-ben épült, gótikus stílusban (itt az első ok, amiért a szellemek beköltöztek), mai nevét (Atkins Hall) a tervezőjéről kapta. eredetileg is ideg- és [ Tovább ]

lazacs!

tegnap, popcake-ék után, átzúgott egy újabb cunami eztettemen: a budoáron közre lett téve pár fotográfia, ráadásul olyanok, amiket én azért nem publikáltam volna (nem mintha bármelyiket igen), ami elvezetett egy olyan számhoz a napi megtekintés menüben, hogy azt hittem, meghekkelték eztettemet – nyilván híressége okán (másra nem tudtam gondolni). tehát: a nagy örülésre reggel lazacot sütöttem (mert ma lejárt a szavatossága). grapefruitos édesköménnyel. ismétlem: reggel. újabb 20 perces villantás az eztettem-műhelyből, avagy hogy tudok én állandóan így elkésni? narancs inkább, [ Tovább ]

édeskömény-leves

mandulasarokról/ból/tól még sose főztem, csak a képeit nézegetem. ha valamit kívánhatnék, az lenne, hogy legyek én is olyan szakács és fotós, mint a csaj. meg, hogy álljon el ez a rünyes eső és süssön már ki a nap végre. bár már azzal is elégedett lennék, ha kiderülne az ég. Printédeskömény-leves Hozzávalók2 ek olívaolaj 1 édesköménygumó 2 szem krumpli (1 nagy, 1 kisebb) 1 szál szárzeller 1 gerezd fokhagyma 1/2 tk őrölt koriander 1 babérlevél só, bors 750 ml zöldségalaplé az [ Tovább ]