Receptek, amikben van garam masala

KÖZÖS RECEPT #3: csirke tikka

a közös recept négyőnk (Anikó, Gaba, Katuci + én) konyhai projektje, aminek az előzményei itt és itt áttekinthetőek. a 3. epizód Anikó tikka masalája köré szerveződött. de ez a tikka masala nem fog bevonulni sehova. kellően messziről indítva: majdnem lekéstem a vonatot szombat reggel, ami olyan k drága volt, hogy félútig nem tértem magamhoz, aztán anya elfelejtette, hogy hazajövök, úgyhogy begyalogoltam az állomásról, a bót raktára időközben a plafonig feltöltődött az új áruval, amit másfél napba telt lefényképezgetni. két kapszli [ Tovább ]

ortodox leveske őszidőre

ha igazi punk lennék, most, hogy egyértelműen őszül az idő, valami zöldsalátáról írogatnék. ha viszont azt akarom, hogy eztettem még híresebb legyen, mint most, kénytelen vagyok trendelni és őszi leveseket főzni. (a valós háttérben egy fél kiló, már az öregedés kezdeti jeleit mutató paszternák* állt). *újabb kedvenc. valószínűleg beszűkültségemnek köszönhető, hogy 34 évet leéltem nélküle, mert nyilván otthon is halomban áll mindenhol ősszel a paszternák. kálcium, élelmi-rost tartalom: dicséretes. krumplihelyettesítő-képesség: dicséretes – nem mintha nagy krumplizabáló lennék. csináltam már belőle [ Tovább ]

hipergyors rizsebéd

kissé demotiválttá váltam blogírásilag – a fényképek még oké, meg is pimpelem őket, de aztán írni is róluk? ónemá. egyébiránt tegnap csináltam egy helyre kis heti menüt (ááááá!) (de tényleg nagyon csecse: bevásárlólista, itt szín, ott szín, forrásmegjelölés, megminden)- agyon frusztrált már mostanában ez a mit főzzek kérdés. amikor már muszáj főzni, az sokat levesz a főzés mint tevékenység bájából. még 2 hét és átállok a rántott leves – krumplis tészta vonalra. tehát az új MENÜ 1. programpontja volt a [ Tovább ]

bableves, ahogy anyánk sose tenné

mert például narancslevet, céklát, kókusztejet és garam masalát Anya csak egészen elhanyagolható számú esetben tesz bele. (az esetszám az adott példában <0.) tehát épp elég idiótán hangzott a recept, hogy kipróbáljam. melegen és frissen nem az a hátravágós kaja volt. de aztán kihűlt…! a fotótémát állva tömtem be. Printkókuszos bableves Hozzávalók2 kis fej vöröshagyma felkockázva 1 szál közepes répa karikázva 3 öklömnyi céklagumó kockázva (répa+cékla együtt cc. 40 dkg) 2 ek garam masala 8 cl narancslé (vagy 1/2 narancs leve) [ Tovább ]

shawarma, a gyros arabul

erre a blogra már jó rég ráleltem flickr-es kalandozásaim közepette: zseniális képei vannak a csajnak. benne van a top3-as listámban. már megcsináltam egyszer Vikinek, de akkor valamilyen rejtélyes okból kifolyólag darált húst használtam és a fűszerezés is elcsúszott valahol (tán ott, hogy a darált húst nem nagyon pácolják…). de tegnap megcsináltam az ultimate verzsönt: osztatlan siker. (az egyetlen külsős kostóló azt mondta, hogy oké, majd betömte a 2. tekercset is. ez ugyebár 100%-os tetszési index.) Printshawarma Hozzávalóka húshoz 45 dkg [ Tovább ]

rákcurry mert nagyon fancy estém volt

…egy igazán remek helyen eltöltött remek nap után. én így szeretlek magyar egészségügy. na de aztán jutalomképp beengedtem magam a Szép Kis India-ba, ahol egy mozdulattal tettem magamévá egy csokor koriandert 600ér’ és a következő évszázadra elegendő garam masalát (ami nyilván 1 hónap múlva már elveszti az összes aromát magából). és mindezt ezért: Printrákcurry mert nagyon fancy estém volt Hozzávalók125 g rák (fagyasztott) 1/2 fej hagyma 1 kk vöröscurry-paszta (Pere, figy, ezt pl mindig tartok itthon, just in case :)) [ Tovább ]