Receptek, amikben van gyömbér

57. VKF + Ottolenghi

banh xeó megengedőleg. a banh xeó ugyanis rizslisztből készül, kókusztejjel és kurkumával. ebből csak rizsliszt és kókusztej nem volt itthon. de mire ezt felfedeztem, egyrészt már felkeltem pont a palacsintasütés kedvéért, másrészt meg rákészültem, hogy megcsinálom a palacsintákat. úgyhogy sima tejjel és sütőporos liszttel csináltam. bocs. a VKF-nek semmi köze nem volt az elkészítés tényéhez, de ha már pont a palacsinta a téma, árut kapcsolok. az Ottolenghi-könyv meg…! először csak lapozgatod. aztán 1.5 perc múlva már nincs elég ujjad, amit [ Tovább ]

horror

– I’d like 30 dkg.s prawns, please! – ??? – prawn! – you mean shrimp, my dear? – [oó, wtf? Jamie barátom prawn-t rendelt] – from that one [mutogatás a prawn táblára]. – shrimp. and how many? – 30 dkg.s – 300 g.s? – all right [jól van, legyen 300 g, meg shrimp, ne ezen vesszünk össze.] a 30 dkg shrimppel hazaszáguldottam és fényt derítettem arra, hogy mi a különbség a rák és a rák közt (összegezném: a lábuk hossza, [ Tovább ]

cékla vol. 2 – curry

beiratkoztam egy fotókurzusra. az egyetemen, hogy ne aprózzam el nagyon. ma délután már olyan k ideges voltam a ténytől, hogy este 7re mennem kell, mintha valami konkrét vizsga előtt állnék. elrángattam Balázst magammal, sőt, be is ültettem magam mellé, mint szótárt, just in case. aztán fél óra múlva otthagyott a szemét, egy telefon miatt. percek kellettek, hogy legyűrjem magamban a pánikot. aztán már csak egy rész volt, amikor talán leheletnyit idiótábbnak tűnhettem a valóságnál: az igen jól kinéző tanársegéd fiú [ Tovább ]

úgy volt, hogy pavlova lesz

aztán végül eton mess* lett, mert továbbra sem tudok habcsókot sütni. de legalább már azt tudom, mit jelent túlverni a habot: van egy pont, amikor még tök szép kemény, és csúcsok is vannak benne, aztán ez átfordul a pillanat tört része alatt lassan folyós állagba, amiben már se keménység, se csúcsok – na, ezért nem kell telefonálni habverés közben. *az eton mess szókapcsolat 1. tagja egy puccos angliai főiskolára utal, ahol májusban rendezik az éves krikettbajnokságot egy másik, szintén puccos [ Tovább ]

pulyka teriyaki

volt egy korszakom, amikor úgy gondoltam, a szentendrei útról felkanyarodni az árpád hídra oké. biciklivel. aztán felmértem ezt-azt. hogy az autók nem látnak. ha látnak, nem szeretnek. és jobb tovább életben maradni, mint nagyonlaza biciklisfutár imidzsben felkerülni az ő-is-bicajos-volt emlékfalra az ősCM oldalon. most hasonlatos élményeim vannak a fényképezéssel. azt hiszem, lezárult a lelkes amatőrfényképész korszakom egy aláírt getty-szerződéssel a felismeréssel: kevés ez, éci, nagyon kevés. azt veszem észre, hogy a 36. tutoriált olvasom végig, képes vagyok felirat nélkül végigülni [ Tovább ]

butternut squash tagine especially for Ciara

(don’t panic, just the introduction, leastwise partly, is in Hungarian – nothing special, just about my catastrophic experience with the photos – the recipe will be in English.) az írási ihletettségem áttranszformálódott fényképezési ihletté. a csudálatos lámpák alatt készült fotográfiák viszont RAWért kezdtek sikítozni (nem ők, én). a RAW meg az utómunkáért. így kezdtem elmélyült ismerkedésbe a darktable-lel. mostanra már egyáltalán nem értek semmit, azt viszont látom, hogy amit csinálok, nem jó. (ennek örömére csináltam egy olyan kelttészta-alapot, amit, ha [ Tovább ]

és mindig csak színeket…

…avagy a másnapos rebarbarás crumble esete a déli verővel. Viki a múltkor csepp kritikai éllel megjegyezte, hogy eltűntek a színek a képekről. a meglátás helyes. de ha adott egy fehér fal, egy sárgás radiátorlap és egy műbútorlap dohányzóasztal felváló szegéssel, ráadásul a héten a napsütéses órák száma nettó 56 perc, elég nehéz színeket kicsikarni a gépből. na de ma! épp fogyasztjuk a következő havi napsütésadagot. ezért nagyon gyorsan lerongyoltam a szellemkastély tornyából és bent hagyva a konvenciókat, miszerint tűző napon [ Tovább ]

ortodox leveske őszidőre

ha igazi punk lennék, most, hogy egyértelműen őszül az idő, valami zöldsalátáról írogatnék. ha viszont azt akarom, hogy eztettem még híresebb legyen, mint most, kénytelen vagyok trendelni és őszi leveseket főzni. (a valós háttérben egy fél kiló, már az öregedés kezdeti jeleit mutató paszternák* állt). *újabb kedvenc. valószínűleg beszűkültségemnek köszönhető, hogy 34 évet leéltem nélküle, mert nyilván otthon is halomban áll mindenhol ősszel a paszternák. kálcium, élelmi-rost tartalom: dicséretes. krumplihelyettesítő-képesség: dicséretes – nem mintha nagy krumplizabáló lennék. csináltam már belőle [ Tovább ]

egy szerelem története

…avagy csirke és enoki találkozása a rizspapíron az van, hogy ma délután elkészültek az elmúlt időszak legjobb képei, és igazából hagynám is a fenébe az írogatást (mint az önmegvalósítás egyik formáját, 4 gyerekkel későbbre), mert a recept maga nem nagy cucc, tegnap hajintottam össze vacsorára, maradékból. a hangsúly az enokin* volt, ahhoz kellett valami körítést csinálnom. (az enoki szerelem volt első látásra. annyira kopasz és csúnya és lehetetlen kinézetű, hogy muszáj volt beleszeretnem.) *gombafajta, igen hosszú szárral és igen minimális [ Tovább ]

marokkói csirkeegytál

itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról – de nem. amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni. Printmarokkói csirkeegytál Hozzávalók45 dkg csirkemell kockázva 1 szem paradicsom 10 dkg gyömbér 3 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 2 ek barnacukor 2 ek vörösbor-ecet 1 tk római kömény – koriander – fahéj megőrölve 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem) 10 dkg [ Tovább ]