Receptek, amikben van gyömbér

csirke-ánizs-gyömbér-kókusz

újabb remekjó fűszer-konstelláció. citromfű és kaffírlime-levél nélkül. nahát. és jó! nahát! történet nincs. ahogy fényképészeti ihlet se: Printánizsos, kókuszos csirke Hozzávalók48 dkg csirkecomb-filé (de kb mindegy, miféle része a csirkének/disznajnak) 3 cm gyömbér lereszelve (én igazán nem tudom, hogy a fenébe lehet lemérni 3 cm gyömbért. átmérőre? hosszra? mér’ nem egyszerűbb ek-ban megadni? vagy g.ban, hovatovább? nem értem.) 4 gerezd fokhagyma, összezúzva 1 ek cukor 1 tk ánizs 2 dl kókusztej só, bors 4 szál újhagyma fél kaliforniai paprika 1 [ Tovább ]

indonéz rákcurry bank holiday esetére

tegnap féltávon én vezettem. kimerítő volt. még jó, hogy ma bank holiday. ha véletlenül elég széles az út, 340 m-enként 2 sávos körforgalmat iktatnak be (amit én még ugye nem kezelek készségszinten). ha nincs körforgalom, az azért van, mert fél autó széles a 2 sáv. itt a szélek eltalálása volt a kihívás. aztán néha beértünk egy-egy településre, ahol a bank holiday előestéjén mindenhol fesztivált tartottak, úton sétálgató, sörözgető, babakocsit tologató (mindezt az ÉN fél sávomban!) engem végső kétségbeesésbe taszíó egyedek. [ Tovább ]

shawarma, a gyros arabul

erre a blogra már jó rég ráleltem flickr-es kalandozásaim közepette: zseniális képei vannak a csajnak. benne van a top3-as listámban. már megcsináltam egyszer Vikinek, de akkor valamilyen rejtélyes okból kifolyólag darált húst használtam és a fűszerezés is elcsúszott valahol (tán ott, hogy a darált húst nem nagyon pácolják…). de tegnap megcsináltam az ultimate verzsönt: osztatlan siker. (az egyetlen külsős kostóló azt mondta, hogy oké, majd betömte a 2. tekercset is. ez ugyebár 100%-os tetszési index.) Printshawarma Hozzávalóka húshoz 45 dkg [ Tovább ]

variációk kókusztejre

…avagy tom kha gai (thai kókuszos-gyömbéres csirkeleves) az milyen már, hogy az eper a sarki árusnál tegnapról mára virradóra 2xesére drágult?! ok is volt: vége a szezonnak. na! én meg azt hittem, most kezdődik. ez történt ma hajanli f6kor. nagyon durva kezdés volt. azóta elkezdett zuhogni. és most már alig birom nyitva tartani a szemem. de ha ma tűz lett volna, minden ded túlélte volna. örülök. bár mától hivatalosan is megszűntem tűzvédelmi előadó lenni kedvenc munkahelyemen. viszont itt volt a [ Tovább ]

kókuszos ropi (kuih spera) Olgának

tegnap éppen palléroztam gasztrofotói látásmódomat a flickren, amikor megláttam ennek a kuih sperának a képét. annyira nem kívántam az ázsiai ízvilágot, de vannak olyan napjaim is amikor de (pl. a következő 2 napban muszáj lesz, merthogy felbontottam egy doboz kókusztejet), így került a majd megcsinálom mappák egyikébe. a mai napi remekbeszabott pedagógus napi ünnepély után, aminek a nagyon szerencsés szervezője lehettem és a 20 gyerek felvigyázója, amíg a kedvenc kollégák felzabáltak és/vagy hazapakoltak minden ehetőt, igazából nem volt kedvem főzni. [ Tovább ]

Chili&Vanília-sorozat: bisteeya

ez valami elképesztően iszonyatosan k jó lett. komolyan. a felénél csak azért hagytam abba a betömését, mert hogy néz már ki betolni egy egész réteskorongot, mégha annak csak 18 cm az átmérője. (fontos paraméter! kevés a töltelék, egy ilyen átmérőjű formát viszont pont megtölt.) Ch&V szerint ez 8-10 adag. aha. szerintem 2. és akkor még lehet, hogy marad egy szelet fél órával későbbre. a cukros-fahéjas mandularétegnél kicsit elbizonytalanodtam, de a Mautner-univerzumban keringő receptek még soha nem okoztak csalódást, úgyhogy végigcsináltam. [ Tovább ]

mandarinos kekszlap

az utóbbi időben jelentősen lecsökkent a fotózási kedvem. mert találtam két elképesztően k jó fotós csajt, akik amúgy a főzést is elég professzionális szinten űzik. én megelégednék az egyikkel is. mondjuk az elsővel. mostanában többször szembesültem vele, hogy hiába van meg a fejemben a kép, nem tudom kivitelezni. amik meg születnek, nem azok, amiket tényleg szeretnék. de csak ilyeneket tudok vállalható szinten. szóval ez már korántsem csak kreativitás, hanem szakma. világítás, fények, derítés, objektív ésatöbbi. egyelőre megrekedtem. ha vége a [ Tovább ]

Chili&Vanilia-sorozat: sokízű párolt hal w/ bok choy (is)

az Ázsia Centerben van egy zseniális zöldséges, a Culinarishoz képest (de még a Szép Kis Indiához képest is) töredékáron lehet beszerezni nála mindenféle ázsiai hozzávalót. ha épp jó kedve van a kiscsávónak, nagyon készségesen magyarázza el, hogy mi mire jó és hogy készíti el az anyukája. ma tehát jó idő, kicsit másnap, mozgásigény, táskavásárlási kedv => ÁC. fél óra alatt kint voltam. táska nem lett, vízispenót, bok choy, bambuszrügy, gőzgombóc-por (bocs) meg ilyesféle csupa hasznos dolog igen. bok choy know-how [ Tovább ]

mindenkinek, aki szereti:

ma este 18.43-kor az agyam elkezdte kilökni a gyermekvédelmi tartalmakat. ő még nem tudja, amit én igen: az alapellátást ma mindenképp abszolválni kell – még ha a hatósági eljárásokból ebben a pillanatban egy értelmes mondatot se tudnék kinyökögni fővesztés terhe mellett se. már nincs időm üresjáratokra, úgyhogy vm nagyon rapid táplálékot kellett összeraknom abból, ami volt itthon. szóval hagymát nem tettem bele. és az evőpálcikás fényképezkedés volt a pihenés: tessék megpróbálni közgyűrűt forgatni, állványra nagyon figyelni, jobb kézzel hitelesen pálcikát [ Tovább ]

rákcurry mert nagyon fancy estém volt

…egy igazán remek helyen eltöltött remek nap után. én így szeretlek magyar egészségügy. na de aztán jutalomképp beengedtem magam a Szép Kis India-ba, ahol egy mozdulattal tettem magamévá egy csokor koriandert 600ér’ és a következő évszázadra elegendő garam masalát (ami nyilván 1 hónap múlva már elveszti az összes aromát magából). és mindezt ezért: Printrákcurry mert nagyon fancy estém volt Hozzávalók125 g rák (fagyasztott) 1/2 fej hagyma 1 kk vöröscurry-paszta (Pere, figy, ezt pl mindig tartok itthon, just in case :)) [ Tovább ]