Receptek, amikben van koriander

cékla vol. 2 – curry

beiratkoztam egy fotókurzusra. az egyetemen, hogy ne aprózzam el nagyon. ma délután már olyan k ideges voltam a ténytől, hogy este 7re mennem kell, mintha valami konkrét vizsga előtt állnék. elrángattam Balázst magammal, sőt, be is ültettem magam mellé, mint szótárt, just in case. aztán fél óra múlva otthagyott a szemét, egy telefon miatt. percek kellettek, hogy legyűrjem magamban a pánikot. aztán már csak egy rész volt, amikor talán leheletnyit idiótábbnak tűnhettem a valóságnál: az igen jól kinéző tanársegéd fiú [ Tovább ]

feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

avagy ahogy anyánk sohasem csinálná. 2. felvonás. az egyik kedves kolleganő volt szíves a múlt héten feketebabból sütikét sütni. (háhh!) megosztotta népszerű közösségi oldalon. egy másik meg elment vadászni enni (hogy, hogy nem) és szintén megosztotta a mit-et ugyanott. én meg inspirálódtam. 1/2 üveg pinot grigoval később aztán lett leves. Printfeketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel Hozzávalók20 dkg száraz feketebab (egész éjjel ázott, másnap kuktában főtt 20 percet) 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve 7.5 dl zöldség [ Tovább ]

parázskrumpli

a cba-ban végre elfogytak az óriás újkrumplik 900ér’. ma már egy egész láda parázskrumpli volt a helyükön. csöndes örvendezés, indiántánc belsőleg. nagy rajongója vagyok a kis krumpliknak. még akkor is, ha eddig még soha nem sikerült körömkefével megtisztítanom, és már félúton anyázok, mert halálosan idegesítő 2 cm átmérőjű krumplikról héjat vakargatni. a vakargatás utánra elmúltak a fények az erkélyen, esett a hőmérséklet vagy 10 fokot, ráfagyott a kezem a gépre és mindezek tetejébe k.ra elsóztam krumpliékat. balansznak betömtem egy csokor [ Tovább ]

variációk kókusztejre

…avagy tom kha gai (thai kókuszos-gyömbéres csirkeleves) az milyen már, hogy az eper a sarki árusnál tegnapról mára virradóra 2xesére drágult?! ok is volt: vége a szezonnak. na! én meg azt hittem, most kezdődik. ez történt ma hajanli f6kor. nagyon durva kezdés volt. azóta elkezdett zuhogni. és most már alig birom nyitva tartani a szemem. de ha ma tűz lett volna, minden ded túlélte volna. örülök. bár mától hivatalosan is megszűntem tűzvédelmi előadó lenni kedvenc munkahelyemen. viszont itt volt a [ Tovább ]

kókuszos ropi (kuih spera) Olgának

tegnap éppen palléroztam gasztrofotói látásmódomat a flickren, amikor megláttam ennek a kuih sperának a képét. annyira nem kívántam az ázsiai ízvilágot, de vannak olyan napjaim is amikor de (pl. a következő 2 napban muszáj lesz, merthogy felbontottam egy doboz kókusztejet), így került a majd megcsinálom mappák egyikébe. a mai napi remekbeszabott pedagógus napi ünnepély után, aminek a nagyon szerencsés szervezője lehettem és a 20 gyerek felvigyázója, amíg a kedvenc kollégák felzabáltak és/vagy hazapakoltak minden ehetőt, igazából nem volt kedvem főzni. [ Tovább ]

Chili&Vanilia-sorozat: sokízű párolt hal w/ bok choy (is)

az Ázsia Centerben van egy zseniális zöldséges, a Culinarishoz képest (de még a Szép Kis Indiához képest is) töredékáron lehet beszerezni nála mindenféle ázsiai hozzávalót. ha épp jó kedve van a kiscsávónak, nagyon készségesen magyarázza el, hogy mi mire jó és hogy készíti el az anyukája. ma tehát jó idő, kicsit másnap, mozgásigény, táskavásárlási kedv => ÁC. fél óra alatt kint voltam. táska nem lett, vízispenót, bok choy, bambuszrügy, gőzgombóc-por (bocs) meg ilyesféle csupa hasznos dolog igen. bok choy know-how [ Tovább ]