Receptek, amikben van menta

répás kufta mentával és sajttal

nem szándékosan van ez csomó marokkói ihletettségű recept mostanában. próbálok ráhangolódni a karácsonyra – ahhoz meg kell a fahéj, mint egy falat kenyér. aztán a végén nem karácsony lesz belőle, csak tagine, vagy kufta (nyilván nem volt semmiféle tudás a fejemben erről a táplálékról ma reggelig, de aztán belefutottam a receptbe kipattantam az ágyból és sötétedésre kész is lett. ugyan Balázs nem volt képes különbséget tenni a múltkori lencsés répafasírt és a csodálatos, összetett ízvilágú kuftám közt. aztán el is [ Tovább ]

marokkói csirkeegytál

itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról – de nem. amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni. Printmarokkói csirkeegytál Hozzávalók45 dkg csirkemell kockázva 1 szem paradicsom 10 dkg gyömbér 3 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 2 ek barnacukor 2 ek vörösbor-ecet 1 tk római kömény – koriander – fahéj megőrölve 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem) 10 dkg [ Tovább ]

amit mindig is tudni szerettél volna a tápiókáról, de sose merted megkérdezni

például, hogy mi az isten az a tápióka (manióka, kasszava)? a tápióka rendkívül hasznos táplálék, ha az ember semmi mást nem akar, mint hízni, de a kockacukor-szopogatást már unja. nincs benne se glutén, se fehérje, se vitamin. csak szénhidrát. és keményítő. ezért okosabb felhasználók sűrítésre használják, a pechesebbek liszt helyett, a hedonisták hízásra (544 kcal/cup – elkeserítő, és még a kókusztejet meg a cukrot hozzá se tettem). hogy tovább fokozzam az érdeklődést: íze és szaga sincs. viszont tartalmaz cianidot – [ Tovább ]