Receptek, amikben van római kömény

komatál*

*”A hagyomány (baby shower. – a szerk.) nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő keresztszülők vittek az újdonsült édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az anyukát, hiszen egy [ Tovább ]

KÖZÖS RECEPT #3: csirke tikka

a közös recept négyőnk (Anikó, Gaba, Katuci + én) konyhai projektje, aminek az előzményei itt és itt áttekinthetőek. a 3. epizód Anikó tikka masalája köré szerveződött. de ez a tikka masala nem fog bevonulni sehova. kellően messziről indítva: majdnem lekéstem a vonatot szombat reggel, ami olyan k drága volt, hogy félútig nem tértem magamhoz, aztán anya elfelejtette, hogy hazajövök, úgyhogy begyalogoltam az állomásról, a bót raktára időközben a plafonig feltöltődött az új áruval, amit másfél napba telt lefényképezgetni. két kapszli [ Tovább ]

bootcamp

a bootcampről volt valami halvány sejtésem, amit jól érthetően próbáltam összegezni a bootcampről még halvány sejtésekkel sem rendelkező Balázsnak: “szerintem be fogunk szarni.” és télleg. (mondjuk, ő sokkal jobban, ha jól láttam, de egy idő után már nem tudtam másra koncentrálni, csak a 20 mp.k leteltét jelző csipogásra.) valami rossz előérzetem lehetett volna, amikor a futóúton összefutottam (hehe) az edzőlánnyal a múltkor. a 10.8as átlagsebességem állásnak tűnt az ő tempójához képest. de azt azért nem gondoltam, hogy az első 5 [ Tovább ]

egyszer tán csak lesz egy kicsenéjdem

mivel úgy tűnik nem lesz leptopp a bloggerinás bohóckodáson, amit kicsenéjddé konvertálhatnék, kénytelen voltam keresni egy olyan játékot, ahol mindenféle konvertálás nélkül juthatok egy kicsenéjdhez. de hamarabb volt a tarkabárka felhívása, így 2:1 fog pályázni a céklás recept, aminek mellékeseként maradt 2 cékla a best ever céklalevesemhez. UPDATE eztettem mégiscsak befért az 50es körbe, úgyhogy a 3 napja megírt 1. bekezdés úgy módosul, hogy 2 kicsenéjd mégiscsak jobb, mint 1. meg van nagy öröm. csak elfogyott a római kömény. Printcéklaleves [ Tovább ]

cékla vol. 2 – curry

beiratkoztam egy fotókurzusra. az egyetemen, hogy ne aprózzam el nagyon. ma délután már olyan k ideges voltam a ténytől, hogy este 7re mennem kell, mintha valami konkrét vizsga előtt állnék. elrángattam Balázst magammal, sőt, be is ültettem magam mellé, mint szótárt, just in case. aztán fél óra múlva otthagyott a szemét, egy telefon miatt. percek kellettek, hogy legyűrjem magamban a pánikot. aztán már csak egy rész volt, amikor talán leheletnyit idiótábbnak tűnhettem a valóságnál: az igen jól kinéző tanársegéd fiú [ Tovább ]

shakshuka

a város tele k nagy reduction feliratokkal, meg még k nagyobb % jelekkel. tegnap délután átszkeneltem a kínálatot. eredmény: 25 perc alatt rájöttem, hogy mégse érdekel ez engem annyira, hogy még több időt fordítsak rá. amit viszont nagy örömmel nyugtáztam, hogy a dunnes szupersztor csodálatos karácsonyi tányérkáit elhordta a nép még árcsökkenés előtt – rendkívül boldoggá tett a tudat, hogy végre nem spúrkodtam és időben léptem adtam ki irreálisan sok eurót 2 tányérért. újra van gyönyörűszép (és üveg) cupolóm (mondjuk, [ Tovább ]

feketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel

avagy ahogy anyánk sohasem csinálná. 2. felvonás. az egyik kedves kolleganő volt szíves a múlt héten feketebabból sütikét sütni. (háhh!) megosztotta népszerű közösségi oldalon. egy másik meg elment vadászni enni (hogy, hogy nem) és szintén megosztotta a mit-et ugyanott. én meg inspirálódtam. 1/2 üveg pinot grigoval később aztán lett leves. Printfeketebab-leves kakaóbab-törettel és csilivel Hozzávalók20 dkg száraz feketebab (egész éjjel ázott, másnap kuktában főtt 20 percet) 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve 7.5 dl zöldség [ Tovább ]

római kömény, kókusztej, karfiol – megint egy leves őszidőre

Moha nyilván tett volna egy-két megjegyzést, mielőtt kidobta volna a botmixeremet, mert nem volt türelme kivárni, hogy elérjek a húslevesi magaslatokba. (innye! feljött a nap! 4 nap után.) Printrómai köményes kókuszos karfiolleves Hozzávalók1 egészen kicsi (ámde 22 centért szerzett) karfiol (50 dkg), rózsáira szedve, a rózsák felezve, negyedelve 1 ek fenyőmag 30 gr vaj 1 fej közepes hagyma, finomra vágva 1.25 kávéskanál római kömény (komolyan 🙂 van mérőkanalam) 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva 2 dl kókusztej(konzerv) 4 dl zöldségalaplé (kocka) [ Tovább ]

miért együnk fajitat?

mert jó. írói vénám elhagyott legott, de tán feléled egyszer, én meg visszatalálok kicsiny konyhámba – addig meg konzerv, e: Printfajita Hozzávalóka paradicsomsalsahoz: 20 dkg cherry paradicsom negyedelve 1 kis fej shallotta hagyma (vagy lila, vagy zöld) nagyon apróra kockázva 1 csokor petrezselyem (koriander igaziból) apróra vágva 1 csili (vagy ki mennyit bír, kellemesen csípjen) 1 lime leve só a guacamolehoz 1-2 érett avokádó (a létszámtól függően) 1 kisebb fej hagyma, nagyon apróra vágva só, bors a reszelt sajthoz 10 [ Tovább ]

marokkói csirkeegytál

itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról – de nem. amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni. Printmarokkói csirkeegytál Hozzávalók45 dkg csirkemell kockázva 1 szem paradicsom 10 dkg gyömbér 3 gerezd fokhagyma 1 ek kurkuma 2 ek barnacukor 2 ek vörösbor-ecet 1 tk római kömény – koriander – fahéj megőrölve 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem) 10 dkg [ Tovább ]