ma könyvtár + gyerekotthonok. künefe szómagyarázat majd később. esetleg.
ez meg Chili&Vanilia, tökegyszerű, tökfinom, és ott a kardamom-fahéj-citrom vonal, amitől meg nem sima tejbegríz a sima tejbegríz.
tejbegrízes künefe
Hozzávalók
- 2 csomag rétestészta (30 dkg) metélt vékonyságúra darabolva
- 15 dkg vaj + 2 ek tej
- hihetetlenül hangzik ugyan, de a tejbegrízhez kellett tej és búzadara
- 7.5 dl tej
- 7 ek búzadara
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 2 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 3 szem kardamom (a magjai, mármint)
- 1/2 rúd fahéj
a tésztaalaphoz
a tejbegrízhez:
a sziruphoz:
Know-how
- az összemetélt réteslapok felét beletettem a szögletes kerámiaedénkébe, és ráöntöttem az olvasztott vajas tej egyik felét, aztán a tejbegrízt (nem baj, ha nem áll 20 percet magányosan a fazékban, mert teljesen bekeményedik, amit amúgy nagyon imádok, csak épp önteni nem lehet) és befedtem a tészta másik felével. a vajas tej másik felét is ráöntöttem és sütöttem.
- 175 fok, légkeverés, 40 perc. amíg el nem kezd a teteje pirulni. nálam barnult, de ez nyilván csak a sütő sajátossága.
- a szirupot még melegen rálocsoltam a megsült künefére (leszűrve, ofkorsz).(beitta.)
- kicsit hűl, aztán esz. egy ültő helyben a felét.
Balázs, most már tényleg gyere haza, mert lassan fókává alakulok.
ez egy majdnem pontosan 7 évvel későbbi kép, aminél szembesülni voltam kénytelen a ténnyel: 7 évnyit nem fejlődött a fotós skillem.
😀
hát ez valami elképesztően jól néz ki!
na, ez a dicséret! 🙂 kösziiii
Hahó, válaszoltam kommentben, kukkants oda légyszi!
Hát, a Balázs helyében én készülnék haza. Ilyen fincsiségeket! Kár, hogy lemarad róla 🙂