húsgolyók sült céklás jégcsapretek-tzatzikivel

újabb kulináris csúcsostromlás - amíg a húgom a vidéki birtokon várja a locsolókat és közben báránysültet pakol a szájába.

majdnem sírásig sajnáltam magam, n5kor, a salátámat tömve, a gyerekvédelem intézményrendszerét tanulmányozva és eddig észrevétlen összefüggéseket felfedezve.

bár ha jobban belegondolok, igazán kár lenne belémpocsékolni nívósabb dolgokat - úgyse tudom, mit eszek. olvasok napi 14-ben. úgyhogy ma borsófőzelék lesz, tükörtojással. Éci-menza.

húsgolyók sült céklás jégcsapretek-tzatzikivel

húsgolyók sült céklás jégcsapretek-tzatzikivel

hozzávalók

  • a salátához (inspiráció Piszkétől)
  • 1 öklömnyi cékla megsütve (félbevágtam és alufóliában megsütöttem)
  • 1/2 jégcsapretek zsülienre reszelve
  • 1 kövér fehérrészű zöldhagyma
  • 1 marék madársaláta
  • 1/2 doboz tejföl (kis doboz)
  • 1/2 rúd kemping sajt
  • a golyókhoz (ezek még tegnap este készültek, húslejárat miatt. már frissen is szárazak voltak, ami mára tovább fokozódott)
  • 250 g darált pulyka
  • 1/4 apróra kockázott hagyma
  • 2 kk medvehagyma nevezzük "pesto"-nak, de nem az - olajban tettem el, sóval, nagyon apróra darálva (az arányokra már nem emlékszem, de 2 éve megvan és tökéletesen működik)
  • 1 maréknyi bazsalikomlevél apróra vágva (apró leveleim voltak, 19et tettem bele)
  • 1/2 citrom reszelt héja + a levéből is egy kicsi (a citrom illatú bazsalikomból kiindulva gondoltam, el nem rontja)
  • 1 kk mustár
  • 1 tojás
  • só (1 kk ment bele és töksótlan lett)
  • 1 ek napraforgómag
  • 1 ek szezámmag
  • zabpehely és búzakorpa a kenyér helyett (nem szabad, hogy már masszakorában száraz legyen a golyóanyag, mert úgy olyan tökszáraz lesz a végére, mint amilyen az enyém lett)

know-how

  1. a retket besóztam, állni hagytam (egész kevés só kell rá, ha már mindenképp - sikerült brutálisan elsóznom), amíg a céklát felkockáztam és a hagymát felkarikáztam.
  2. aztán kinyomkodtam a sólevet a retekből, összekevertem a másik két kispajtással, rátettem a sajtos tejfölt és visszaültem a kanapéra a papírjaim közé. mert a lila leevés még a gyerekvédelmi törvényt is megvidámítja.
  3. a húsos masszából apró golyókat csináltam (vizes kézzel) és sütőben megsütöttem.
  4. eredetileg vörösboros relish-hez (ami nem kimondottan fotogén kaja, különösen este 9kor, fotózási kedv nélkül, szokás szerint halálos éhesen), de! másnap kihűlve sokkal-sokkal jobb arcát mutatta, így történt, hogy a maradék eltűnt nap végére a serpenyőből. csak úgy, magában. aszalt vörösáfonyát tettem bele, 50 g-t, amúgy az arányok változatlanok. talán vm friss savanyú gyimilcs feldobta volna, de igazából nem foglalkozom vele - sokkal inkább a megmagyarázhatatlan édes szószt a húshoz kattanásommal. amit mindig is utáltam. meggyszósz főtt hússal. jááájjjj!