variációk kókusztejre

…avagy tom kha gai (thai kókuszos-gyömbéres csirkeleves)

az milyen már, hogy az eper a sarki árusnál tegnapról mára virradóra 2xesére drágult?! ok is volt: vége a szezonnak. na! én meg azt hittem, most kezdődik. ez történt ma hajanli f6kor. nagyon durva kezdés volt.
azóta elkezdett zuhogni.
és most már alig birom nyitva tartani a szemem.
de ha ma tűz lett volna, minden ded túlélte volna. örülök. bár mától hivatalosan is megszűntem tűzvédelmi előadó lenni kedvenc munkahelyemen.
viszont itt volt a maradék kókusztej. rendkívül kreatívan kitaláltam, hogy legyen belőle tom kha gai.

tom kha gai (thai kókuszos csirkeleves)

tom kha gai (thai kókuszos csirkeleves)

Hozzávalók

  • 2 szál citromfű nagyobb darabokra vágva, hogy könnyebb legyen a végén kiszedni (jól fagyasztható, megőrzi az ízintenzitását, az Ázsia Centerben szoktam venni egy zacskóval, van benne 10-15 szál, a Culinarisban pont 10x annyi az ára)
  • 3 kaffír lime levél (beszerzési helyet l. fent; szintén fagyasztom, az ízvilágot abszolút meghatározza, nem helyettesíthető semmivel - kell, muszáj, szükséges)
  • 400 ml kókusztej
  • 1 l alaplé (kocka ögen)
  • 1 cm gyömbér
  • 1 tk koriandermag
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg csirkemell
  • 1 marék kukorica (bébikukorica kellett volna, azom nem volt)
  • 1/2 üveg vegyes gomba
  • 1-2 tk halszósz (nam pla - a sósságot ezzel állítom be)
  • 1 lime
  • 1 kis csokor friss koriander (Balázs ezt pl utálja, de az íz kerekségéhez mégiscsak kell)
  • 3 szárított chili (ez nyilván az erejétől függ, meg a fogyasztó tűrőképességétől, jó ha kellemesen csíp, de nem ez a domináns benne)

Know-how

  1. az alaplevet és a kókusztejet a felkarikázott citromfűvel (csak a fehér részét karikáztam, a többit hosszában felhasítottam, de szintén beletettem), a feldarabolt gyömbérrel, az apróra vágott hagymával, koriandermaggal, csilivel és a kaffir lime levelekkel felforraltam, aztán csendes tűzön 10 percig főztem.
  2. leszűrtem, és a tiszta léhez hozzáadtam a felkockázott csirkemellet és a gombát.
  3. 7 perc alatt kész van (megfő a csirke), a kukoricát 5 percnél adtam hozzá.
  4. az ízeken a végén nam plával és lime-lével igazítottam, megszórtam korianderzölddel.
  5. Viki szerint: "a leves zseniális, bazz"
https://www.eztettem.hu/2012/06/variaciok-kokusztejre.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.