ortodox leveske őszidőre

ha igazi punk lennék, most, hogy egyértelműen őszül az idő, valami zöldsalátáról írogatnék.

ha viszont azt akarom, hogy eztettem még híresebb legyen, mint most, kénytelen vagyok trendelni és őszi leveseket főzni. (a valós háttérben egy fél kiló, már az öregedés kezdeti jeleit mutató paszternák* állt).

* újabb kedvenc. valószínűleg beszűkültségemnek köszönhető, hogy 34 évet leéltem nélküle, mert nyilván otthon is halomban áll mindenhol ősszel a paszternák. kálcium, élelmi-rost tartalom: dicséretes. krumplihelyettesítő-képesség: dicséretes - nem mintha nagy krumplizabáló lennék. csináltam már belőle fele-fele arányú krumpli-paszternák pürét: dicséretes. körtével crumble-t: nem teszem többet. elvileg használják süteményekbe is, más gyümölccsel, almával, körtével kombinálva, édeskés íze okán, nekem úgy annyira nem lett szívem csücske. itt és itt van egy jó kis írás róla, a változatosság kedvéért magyarul.)

paszternák krémleves garam masalával

paszternák krémleves garam masalával

hozzávalók

  • 1 nagy hagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma szeletelve
  • nagyujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1 ek garam masala
  • 35 dkg (pucolva) paszternák darabolva
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2.5 dl tej
  • 1 csili kimagozva, csíkokra vágva (opcionális)
  • olívaolaj, vaj a hagymadinszteléshez

know-how

  1. a hagymákat a gyömbérrel és a garam masalával az olaj-vajban 10 percen keresztül dinszteltem (amíg majdnem szétfőtt). erre ment a darabolt paszternák: átforgattam őket, hogy mindenhol érje őket a hagymás szósz, aztán felöntöttem a leves-tejjel (mivel szokás szerint kockából lett a leves, nem sóztam, alaplével főző lelkeseknek itt ajánlott a só), felforraltam, majd fedő alatt kis lángon addig főztem, amíg a paszternákok megpuhultak - 18 perc, kb. botmixerrel pürésítettem. a csili dekoráció volt a tetején.
  2. must cook.

forrás