tejszínes gesztenyekrém(leves) fűszeres grissinivel

Balázsnak még 2 hétig kell karácsony ízű táplálékokat befogadnia. de aztán slussz: még soha nem sikerült olyat csinálnom, hogy karácsonyi hangulat. utóbb már nem is próbálkoztam vele, a karácsonyi wellness-pakkokban van minden: szauna-evés-ivás-prüntyi zene a hallban-sokcsatornás nagyképernyős színes tv usb-csatlakozással, arra az esetre, ha netán nem a reszkessetek betörőket akarná nézni az ember+egy aktuál társas. és a szívet átjáró szentlélek.

tejszínes gesztenyekrém(leves) fűszeres grissinivel

tejszínes gesztenyekrém(leves) fűszeres grissinivel

hozzávalók

  • 20 dkg pucolt gesztenye*
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 szál szárzeller vékonyra csíkozva
  • 2 dkg vaj
  • 4 dkg krumpli (1 kis szem) felkockázva
  • 1 babérlevél
  • 6 dl alaplé
  • 1.5 dl tejszín
  • 0.5 dl száraz sherry
  • frissen őrölt bors

know-how

  1. a hagymákat és a zellerszárat a vajon megdinszteltem, beleszórtam a krumplikockákat, a gesztenyéket, a babérlevelet és felöntöttem az alaplével.
  2. amikor a krumpli megfőtt, botmixerrel pürésítettem az egészet.
  3. hozzáöntöttem a tejszínt és a sherryt, sóztam, borsoztam és detektáltam, hogy kétszeres mennyiségű alaplevet simán elbírt volna. (másnap felöntöttem, kellett hozzá.)
  4. (egy darabig gondolkodtam, mire emlékeztet leginkább ennek a levesnek az íze - aztán meglett: egészen vörösboros májkrém íze van. nem értem.)

*legújabb kutatásaim alapján a gesztenyéket 1 napra beáztattam, aztán a szálirányukra merőleges mély vágást eszközöltem rajtuk (közben 3x kést váltottam és folyamatosan egy félig levágott hüvelykujj lebegett előttem) és így sütöttem őket kb. 25 perc alatt készre a sütőben. 160 fokon. a pucolás nem olyan vészes, mint ahogy mindenhol olvastam, ráadásul remekül lehet Baló idióta hangsúlyozására figyelni közben.

forrás

sütöttem hozzá grissinit is, de ebből azért nem csinálnék rendszert, ha egyszer visszatalálnék a munkafrontra

  • 1.75 g instant élesztő
  • 12.5 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen)
  • 1/2 tk só
  • 70 ml langyos víz
  • 1/2 tk cukor
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk oregánó (szárított)
  • tojás a kenéshez
  • magok a szóráshoz (szezám, len, feketehagyma, kinek mi)

know-how:

az összes hozzávalóból rugalmas, az edény falától elváló tésztát kellett volna gyúrnom - ami nem sikerült. egyáltalán nem viselkedett normális kelt tésztaként. sőt! az előírt idő leteltével sem kelt meg. de én mindezt Buddhához hasonlatos nyugalommal vettem tudomásul. a meg nem kelt tésztából 11 kb. golyót csináltam, amiket egy nedves papírtörlővel letakartam és hagytam még egy kicsit kelni tovább állni. majd megpróbáltam grissinivé sodorni a golyókat. teljes kudarc. de továbbra sem hagytam felborzolni az idegeimet - ott lebegett előttem a kép, amit meg akartam csinálni a csudálatos, frissen sült, házi ropijaimról. tehát a módszer: a két mutató- és hüvelykujj segítségével addig nyomkodtam a levegőben, amíg pálca nem lett, aztán még hengerítettem egyet rajtuk és elengedtem a 20 cm-es grissinik képét. de 12 centisre simán ki tudtam nyomkodni. egy felvert tojással átkentem őket,  hogy ragadjon rájuk a szezámmag/feketehagyma-mag/só.

15-20 perc sütés, szép barnaságig.

forrás