36.

pénteken nagyszabású előkészületeket tettem Balázs másnap esedékes évfordulójára: pl. időben megfőztem az ebédet, mert úgy ítéltem meg, ha 3kor megyek el enni és 4re érek vissza, nem biztos, hogy képes leszek abszolválni a bevásárlásos tortasütést 6ig.

tehát: ebéd n1kor - és innentől kezdetét vette az a mintegy 5 órás ámokfutás keresztül-kasul a városon, hogy legyen kókuszdió, darált kókusz, kókuszkókusz ésatöbbi, folytatódott egy példaértékű 3 lapos torta megsütésében, minden gyanús tárgy elmosogatásában/elpakolásában, sőt! a lakás kialjazásában, majd amikor már úgy érzetem, hogy semmit nem szeretnék jobban, mint 2 percet ülni, eszembe jutott, hogy ezt az elképesztő sütiillatot tuti ki fogja szúrni, ha hazaér, én meg elröhögöm magam és oda a meglepi. úgyhogy kikapartam magam a fotőjből és csináltam egy granolát is, hogy indokolt legyen az illat.

aztán végleg kidőltem. legalábbis azt hittem.

birthday morning

Balázs hazaért, nem vett észre semmit, természetesen, kb 13 percig elvolt magában, majd megjelent a romjaim felett és közölte, hogy bazi éhes, de nincs kedve (!!) elvinni vacsorázni, mi lenne, ha sütnéNK (mi ketten a kicsenéjddel, mint később kiderült) egy pizzát - mert az gyorsan (!!) megvan. (nemanyázokholnapszülinapjalesznyuginyugi)

mivel azt mégsem mondhattam neki, hogy baszki, álló délután a tortádon güriztem, már kissé kényszeredetten ugyan, sütöttem még egy pizzát is - mert én vagyok a kiváló feleség prototípusa.

birthday greeting card

egzotikus kókusztorta

egzotikus kókusztorta

hozzávalók

  • a tortakarikákhoz:
  • 40 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 30 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 1.5 dl joghurt (sűrű)
  • 1 dl kókuszvíz (a dekorációnak használt kókuszdió leve)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek citromlé
  • 8 dkg kókuszreszelék (szárított)
  • 3 ek aszalt, cukrozott mangó, papaya, ananász, apróra vágva
  • a krémhez
  • 3 ek aszalt, cukrozott mangó, papaya, ananász
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg sima sajtkrém
  • 3.5 dl tejszín
  • 20 dkg porcukor (nagyon durván édes lett ennyi cukortól, legközelebb 12 dkg.t teszek bele)
  • kókuszchips a tetejére

know-how

  1. a vajat a cukorral habosra kevertem, egyenként beleütöttem a tojásokat, mindegyik után tovább kevertem a masszát.
  2. a lisztet és a sütőport összekevertem.
  3. a joghurtot és a kókuszvizet szintén.
  4. a sütőporos lisztet és a kókuszvizes joghurtot felváltva adtam a tojásos masszához.
  5. a kókuszreszelék, a citromhéj, a citromlé és az apróra vágott aszalványok a végén mentek bele.
  6. a masszából 3 tortakarikát sütöttem (19 cm-es tortaformában) - egy-egy karika 25-30 percet sült, 175 fok légkeverésen.
  7. a krémhez a mascarponét kikevertem a sima sajtkrémmel és a brutális mennyiségű cukorral.
  8. az aszalványokat kávédarálóban összedaráltam és így (tkp masszaként) adtam a mascarponés krémhez.
  9. a tejszínből habot vertem, és utolsó lépésként összeforgattam a mascarponés krémmel.
  10. a krémet is 3 fele osztottam, és a kihűlt tortakarikákat megtöltöttem vele. a 3. adag a tetejére került. megszórtam a kókuszchipsszel (egy sima uborkareszelőn reszeltem ilyen helyre kis kókuszforgácsokat, kicsit megpirítottam őket - az első adagot nagyjából szénné égettem - pár perc alatt a sütőben) és tkp kész is volt az instant cukorkóma.
  11. tényleg brutálisan édes.
  12. nekem frissen majdhogynem ehetetlenül az - legközelebb minden cukormennyiséget visszavágok.

forrás: Szuflé, 2012. tél (Havas Lilafüge Dóra)