7 szupertitkos dolog hősnőnkről

soha életemben nem kaptam semmiféle díjat (nem én, a blog – mondjuk én se sokat), se játékfelkérést, aztán a répatorta írója, Ottília írt egy kis levélkét, hogy mondjak már valami szupertitkos dolgot magamról (ismerjük meg egymást). erre mélyen magamba néztem (valamint érdeklődtem a tesvíremtől is, de ha leírtam volna, hogy szerinte milyen vagyok, valószínűleg jelentős csökkenés állt volna be a blog statisztikailag egyébként is elhanyagolható számú olvasókörében) és így gondoltam árnyalni a menzaüzemeltetőről kialakult képet.

 1. volt egy pókom, egyszer, de megszökött, aztán lett még egy, de az is – azóta csak egy csigám van, de most az se velem él
 2. utálom a döglött madarakat. sokkal jobban, mint az élőket, pedig azokat is. ha véletlenül egy döglött galamb kerül elém, teljesen kifordulok magamból, úgy ugrálok, mint egy szirti kecske és közben ordibálok furcsán viselkedem. de ez ritkán fordul elő, mert 500 méterről észreveszem az élettelen tetemeket, bárhol is gondolták az elhullást megejteni.
 3. az előszobánk erősen hasonlít egy Camper-lerakatra – egy darabig csak miattam, de az utóbbi időben Balázs is elég jól összeszedte magát ebben a témában – vagyis: sok cipőm van, de mind ugyanolyan és egyik se nőies.
 4. az első nyelvészet-vizsgámon nem tudtam egyetlen vonatkozó névmást se mondani, ami azért volt különösen szar, mert az volt a tételem – ez megalapozta én és a nyelvészet kapcsolatát elég hosszú időre, de pl. nem jövök zavarba, ha valaki azt vágja a fejemhez, hogy nyenyec, enyec, nganaszán. na ugye.
 5. az egyik fülem kiáll, ami agyonfrusztrált vagy 20 évig, de mióta megöregedtem, tudom, hogy ez (az egyik) szexepilem. erről többet nem tudok mondani.
 6. a rádiócafé megszűnése soha be nem gyógyuló sebet ütött a szívemen. azóta nincs barátom – kénytelen voltam férjhez menni.
 7. legnagyobb szerelmem a főzés (haha) fényképezés  Puch Balázs tűzvédelem – készség szinten kezelem a porral oltót, a tűzoltóautót csakis szerként emlegetem, szeretem nézegetni a sprinkler-fejeket, az idegenforgalmi szálláshelyeken meg a menekülési útvonalakat (de a biciklit továbbra is a lakásajtó előtt, a folyosón tartom – fujj), és ami nagyon durva, képes vagyok úgy éves ismétlő tűzvédelmi oktatást tartani, hogy a végén mindig van kérdés. illetve volt. mert most már nem vagyok tűzvédelmes.

és akikre én vagyok kíváncsi:
1. Babett
2. Hétköznapi Ínyenc
3. Panka
4. Brioche blog

brussels sprout salad

kelbimbó-saláta kölessel

kelbimbó-saláta kölessel

Hozzávalók

 • 10 dkg köles (szárazsúly)
 • 35 dkg kelbimbó
 • 6 db piros retek
 • 1 kis fej vöröshagyma
 • 1 ek vörösborecet
 • 1/2 citrom leve
 • 1 nagy marék aszalt áfonya (fontos adalék, igen jól illik a nyers kelbimbóhoz)
 • 1 nagy marék dió
 • 1 nagy csokor petrezselyem+menta+bazsalikom

Know-how

 1. 1 adag kölest 1.5 adag sós vízben feltettem főzni: először felforraltam, aztán egész kis lángon főztem 20 percet (1:1.5 aránynál pergős lesz a végeredmény).
 2. a hagymát egy nagyon éles uborkareszelőn lereszeltem és összekevertem a vörösborecettel - félretettem.
 3. a kelbimbókat megpucoltam és a fentebb említett uborkareszelőn lereszeltem.
 4. a retket is.
 5. sóztam őket és a citromlével összekevertem.
 6. aztán hozzáadtam a hagymát, a megpirított diót, a vörösáfonyát, aztán a kölest is.
 7. a legvégén a fűszernövényzetet.
 8. öntöttem még rá egy kis olívaolajat, összekevertem és tkp. ennyi.

ötlet a Jamie Magazine 46. számából

https://www.eztettem.hu/2014/02/kelbimbo-salata-kolessel.html

brussels sprout

brussels sprout salad

az, hogy a köles főtt, már csak akkor jutott eszembe, amikor a képre rákerült a raw felirat – és mivel ez egy igen hosszú folyamat eredménye volt, így rajta is fog maradni. mert a kelbimbó pl. nyers benne. hehe.

12 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Papp Sándorné

  Nagyon guszta és ínycsiklandó! Megyek és az Apád piroskáposzta-salátájából belakok.
  A szöveg is nagyon jó!!!

  Válasz
  1. Éci Szerző

   annyira csodálatos ez a virtuálvilág, nem?! én is rendszeresen informálódom legalább a gyerekekről a ház-álomban 😛

   Válasz
 2. Pere

  Ha már titkok, szerintem sohasenem gondoltad volna rólam, de van itthon kelbimbó. A másik de sokkal fontosabb dolog: mikor kell hozzád vágni, hogy nyenyec, enyec, nganaszán? 🙂
  Amúgy nem kéne már foglalni?

  Válasz
  1. Éci Szerző

   dede! már egy hete a fejemben van. írjak én, vagy írsz te? 3an megyünk, vagy szerezzünk többeket? (a titkos kódot végig nyomhatod reszelés közben, amúgy.)

   Válasz
 3. Tóth+Katalin

  Szölkup és szajáni szamojéd.
  Egész megvidámodtunk itt Éduával a titkokba betekintvén. 🙂

  Válasz
 4. panka

  nem gáz az a raw felirat, ha mondjuk puffasztott kölessel helyettesíted? 🙂
  Amúgy meg wááá, én akkora egy idióta vagyok, hogy az nem lehet igaz. megkaptam ezt a játékot, nagy nehezen összekínlódtam a válaszokat, és az örömmámorban fetrengve, hogy végre megmondom hol vagyok, éppen csak a lényeget hagytam ki: hogy kiknek adom tovább!!!
  öhmm, te voltál az egyik 🙂

  Válasz
 5. wannabe chef

  Kelbimbót már gyalultam én is és nagyon szerettem a kis karikáit, ezt a salit is ki fogok próbálni, nagyon jól hangzik a kölessel! És persze gyönyörűek a képek, mint mindig!

  Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.