KÖZÖS RECEPT #2: nizzai saláta

csudálatos tavaszi vasárnap reggel, a madarak őrjöngenek, a nap süt, én frissenüdén kisuhanok a konyhába a kávéért (…) – na jó, nem pont, de a nap sütött és én ténylegesen örvendeztem (leginkább csak magamban, mert Balázs nem szeret velem örülni hétvégén hajnalban), hogy akkor most  kirándulás.
a Spike Islandre. úgy 3 napja, mióta a takarítási hevemben megtaláltam a prospektust róla, erre készülök. mondjuk, lehetett volna annyi eszem, hogy odatelefonálok, hogy ne a fent említett csodálatos vasárnapi reggelen derüljön ki, hogy csak áprilisban kezdődik a szezon náluk.
de semmi gond, tele vagyok ötletekkel a hétvége eltöltésével kapcsolatban, ha nem Spike Island, akkor a Doneraile Wildlife Park, ahol a füvön és fákon kívül csak néhány elkerített szarvascsorda van, de amúgy nagyon kellemes kis hely lődörögni, piknikezni, gyereket dobálni a levegőbe.
meg medvehagymát szedni.
ezért mentünk. meg mert nem láttam, hogy a tavalyi képanyag májusban készült – valószínűleg ilyenkor még nyomokban sem található medvehagyma arrafele. úgyhogy ha a dolgok legjobb oldalát akarom nézni, tök rendes volt a kisautótól, hogy félúton leszakadt a kipufogója és megkímélt az üres medvehagymaföldek látványa okozta csalódástól – mivel ebben a hónapban már másodjára volt szíves leszakadni a kipufogó, teljesen urai maradtunk a helyzetnek: én csak szelíden anyáztam és nem is rúgtam bele a kocsiba (pedig akartam), 2 perc alatt szereztünk drótot, befeküdtünk a kocsi alá, összedrótoztuk, amit lehetett, visszaültünk és hazajöttünk, mint egy szuperszónikus repülőgép. nem olyan gyorsan, de legalább olyan hangerővel. medvehagyma nélkül.

ezt a szálat most simán átköthetném az újabb közös receptre: azért lett nizzai saláta, mert nem tudtam medvehagymához jutni – de nem. azért lett nizzai saláta*, mert ez a következő közös recept a CoffeinmentesKatucikonyha-Tarkabárka-Eztettem koprodukcióban.. ilyen egyszerű ez, kérem.

Salad Nicoise

nizzai saláta

nizzai saláta

Hozzávalók

    a halhoz
  • 2 szelet kardhal (2 cm vastag steak - elfelejtettem megmérni) - a tonhal egyáltalán nem nézett jól ki a piacon, a pultos fickó ajánlotta helyette a kardhalat, mert állítólag nagyon hasonló az ízük
  • só, bors a halra
  • a salátához
  • 1/2 fej jégsaláta kisebb darabokra tépkedve
  • 2 marék spenót
  • 8 szem koktélparadicsom, felezve
  • 1 csokor újhagyma, karikázva
  • 1/2 kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 kis marék zöldbab, ressre párolva
  • 10 szem fekete olajbogyó félbe vágva
  • 2 főtt tojás, felezve
  • a vinaigrette-hez
  • 4 szardellafilé
  • 1 egészen kis fej salottahagyma, nagyon apróra feldarabolva
  • 3 ek olívaolaj (salátához jó minőségű, erőteljes ízűt válasszatok)
  • 1 ek balzsamecet

Know-how

  1. a saláta hozzávalóit egy nagy tálban összekevertem.
  2. a vinaigrette hozzávalóit egy kis tálkába összeöntöttem és botmixerrel összeturmixoltam (ez utóbbi metódusban nem vagyok biztos, de így gondoltam egységes öntetté tenni).
  3. a halszeleteket besóztam, borsoztam, és a grillben 4-5 perc alatt megsütöttem (a kedvenc bisztrómban tegnap ettem egy tonhalsteaket, ami gyönyörűen mediumra volt sütve - na, ez nekem nem sikerült most, de azér' jó volt)
  4. a salátát tányérra szedtem, ráfektettem a halszeletet és a tojásfeleket. az öntetet külön adtam hozzá.
  5. lelkesek süthetnek hozzá még kockára vágott krumplit.

a forrás én voltam 🙂 (a nosaltyn van egy nizzai saláta recipém - na, az volt az alap) + a fenti Fresco bisztró salátája.

https://www.eztettem.hu/2014/03/nizzai-salata.html

Salad Nicoise*a nizzai salátában alapból se majonéz, se krumpli nincs, sőt kutatásaim alapján (wikipédia), zöldbab se – a főtt krumplit Julia Child találta ki bele, aztán benne is maradt. ami mehetett volna bele, az az uborka, de mivel berohadt a hűtőbe, azt kihagytam.

Salad Nicoise

Katuci salátája itt:
Katuci_ nizzai saláta
Anikóé itt:
Anikó - salade nicose
Gabáé itt:
Gaba - nizzai saláta

4 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Balázs

    Éci továbbra is utálja, ha eltérítem a posztjait, de ez még ide kívánkozott, hogy teljes legyen a horror:

    Válasz
    1. Éci Szerző

      még nem kezdtem el az ebédet, csak szólok… szerintem ne feszítsd tovább a húrt 😀

      Válasz

Leave a Reply to Éci Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.