KÖZÖS RECEPT #3: csirke tikka

a közös recept négyőnk (Anikó, Gaba, Katuci + én) konyhai projektje, aminek az előzményei itt és itt áttekinthetőek.

a 3. epizód Anikó tikka masalája köré szerveződött.

de ez a tikka masala nem fog bevonulni sehova.

kellően messziről indítva: majdnem lekéstem a vonatot szombat reggel, ami olyan k drága volt, hogy félútig nem tértem magamhoz, aztán anya elfelejtette, hogy hazajövök, úgyhogy begyalogoltam az állomásról, a bót raktára időközben a plafonig feltöltődött az új áruval, amit másfél napba telt lefényképezgetni. két kapszli meg három zacskó közt elrohantam a boltba kurkumáért (nem volt - nagyon durva), meg paradicsomkonzervért (az se). (mivel esélyesnek láttam, hogy Szeghalmon nem kapok se római köményt, se garam masalát, azt hoztam), bepácoltam, megpucoltam, megfőztem, sütöttem, aztán újabb papírzacskó-fotográfiák, és amikor már rá tudtam volna hányni a fotóapparátra, még le kellett fényképeznem a csirkét, ami kurkuma nélkül tökéletesen fosszínű volt. aztán Panni barátnőm megjelent a helyszínen, egyértelműen és határozottan kiröhögte a művészetemet, megette a modellhúst, aztán ő balra el, én meg fel a szobába, hogy feltöltsem az új képeket a boltba - na, pont ekkor állt le a szerver és kezdett el nagyon remegni a fejem az idegtől.

ui. főzés közben anya minden ajtót becsukott mindenhol, mert "nem tetszett neki a szag", aztán apa megkóstolta, ő is kiröhögte, de diplomatikusan csak annyit mondott, hogy "érdekes".

úgyhogy heló tikka, viszlát tikka, nem szeretlek tikka.

csirke tikka masala

csirke tikka masala

hozzávalók

  • a marinádhoz
  • 30 dkg zsíros(abb) joghurt
  • 1 ek citromlé
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/4 tk csípős pirospaprika
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek gyömbér, lereszelve
  • 1 tk só
  • 45 dkg pulykamell (ráadásul!) falatnyi kockákra vágva
  • a szószhoz
  • 1 ek olaj
  • 3 zöld kardamom egészben
  • 4 db szegfűszeg
  • 2.5 cm-es fahéjdarab
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriander, megőrölve
  • 1 tk kurkuma is kellett volna
  • 1.5 ek garam masala
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 2.5 cm gyömbér, reszelve
  • 50 dkg paradicsom, szósszá főzve
  • 1/2 KIS citrom leve
  • 1.2 dl tejszín

know-how

  1. a marinád összetevőit összekevertem, és a felkockázott húst beleforgattam - min. 2 órára hűtőbe kellett volna tenni, én másfél órát hagytam állni. (lehet, hogy ez volt a baj.)
  2. az olajon a lista 2-8. helyén szereplő fűszereket addig kavargattam, amíg illatosak nem lettek.
  3. eztán adtam hozzájuk a lereszelt gyömbért és az összezúzott fokhagymát - kicsit kavargattam.
  4. hozzáöntöttem az előzetesen felkockázott és kis sóval-cukorral szósszá tett paradicsomot, tejszínt és citromlevet (ez utóbbival ésszel - elviszi nagyon az ízét a kajának).
  5. pár percig főztem, aztán leturmixoltam (előtte kivettem a fahéjdarabkát) és még le is szűrtem.
  6. a húst nem túlságosan lecsöpögtetve a joghurtos páctól megsütöttem - addig, hogy kicsit odakapjon itt-ott.
  7. belekevertem a szószba, összemelegítettem őket és kész.
  8. rizs volt hozzá.

chicken tikka masala

a többiek 2/3-a szerint azért a tikka jó.

Anikó ugyanabból  a receptből dolgozott mint én, ráadásul 🙂

Coffeinmentes - chicken tikka

Gaba is azt írta, hogy nagyon rendben van ez a tikka-dolog:

Tarkabárka - tikka

Katuci viszont pont annyira volt nemlelkes, mint én, bár lehet, hogy még inkább nemlelkes volt és még a képeit is megsemmisítette a tikkának. hehe.