zárvatartás

vasárnap reggel kaptam egy emlékeztető ímélt a ryanairtől, hogy ne feledjek el becsekkolni a keddi indulás előtt.

nagy kár, hogy én úgy tudtam, hétfőn megyek.

és az csak hagyján, hogy nem esett jól áttolni az agyamban a viszontlátás dátumát egy nappal későbbre, de szombaton egyáltalán nem vettem kaját, úgyis lelépek hétfőn - ugye. viszont vasárnap minden zárva van újabban. de ami még sokkal durvább: most a pünkösd miatt még hétfőn is. úgyhogy itt álltam egy majdnem üres hűtővel és két teljes nappal magam előtt: ebből lett a banánkenyér, éhenhalás ellen, meg a Keszegsütő a Dózsán (ami elsőre annyira nem volt meggyőző, de kap még egy esélyt).

csokis banánkenyér

csokis banánkenyér

hozzávalók

  • 10 dkg zabpehely
  • 7 dkg zabpehelyliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 8 dkg mogyoró, megpirítva és durvára törve
  • csipet só
  • 12 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor (5-7 is elég lett volna)
  • 1 tk vaníliapaszta
  • 10 dkg (=1 tábla) étcsoki (85%-at használtam), lereszelve egy uborkareszelőn
  • 2 érett banán
  • 1 nagyobb alma, reszelve

know-how

  1. a mogyorót megpirítottam egy száraz serpenyőben, a héját ledörzsöltem nagyjából, és egy tiszta konyharuhába csavarva kalapáccsal durvára törtem.
  2. az összetört mogyorót összekevertem a liszttel és a zabpehellyel, beleszórtam a sót és a sütőport is. meg a reszelt csokit (tördelni is lehet, de így egyenletesebb lett az eloszlás).
  3. a vajat alaposan kikevertem a cukorral és a vaníliapasztával.
  4. a banánokat villával összetörtem, az almának a felét lereszeltem.
  5. a kikevert vajhoz fokozatosan hozzáadtam a lisztes keveréket, majd a gyümölcsöket is.
  6. a masszát egy szögletes kenyérsütő formába öntöttem, a tetejére az alma másik felét rászeleteltem, és sütöttem, először 170 fokon 40 percet, aztán még legalább 20 percig 150-en - akkor van kész, ha a tű tisztán jön ki belőle.

forrás

chocolate banana bread

chocolate banana bread