ki mikor

amikor Balázs egy teljesen átlagos szerda teljesen átlagos estéjén beállított 2 kazal virággal, átfutott az agyamon, hogy "A férfiak 4 esetben adnak ajándékot egy nőnek. Ha udvarolnak. Ha félrebasztak. Ha féltékenyek. Vagy ha az a nő az anyjuk."*

illetve van Balázs, aki akkor és csak akkor, ha éppen le van értékelve a virág. de akkor rögtön két kazallal.

* Gerlóczy: A csemegepultos naplója

kakaós kókuszos keksz

kakaós kókuszos keksz

hozzávalók

  • 15 dkg zab- és rozspehely vegyesen
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg szűz kókuszzsír*
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 3.5 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg aszalt áfonya (cukrozott)
  • 8 ek kókusztej
  • 1 tojás
  • 6 g sütőpor

know-how

  1. az eredeti recept azt írta, hogy keverjem el a sütőport 4 ek kókusztejben, ami egy nagyon látványos kémiai reakciót eredményez: a sütőpor szépen felhabzik és "feljön". a probléma ezzel csak annyi, hogy ezt a tésztában kellene megtennie, leginkább a sütőben. (a zamat blogon olvastam, hogy "A sütőpor olyan, mint a gyufa, egyszer működik, soha többé.") szóval ezt a programpontot szkippeltem, és a sütőport teljesen hagyományosan a liszttel kevertem össze.
  2. 3.5 dkg zabpelyhet kávédarálón ledaráltam liszt finomságúra és hozzáadtam a sütőport és a kakaóport.
  3. a többit párszor megforgattam a nagy késes aprítóban, hogy némileg finomabb szemű legyen, majd ezt is hozzákevertem a liszthez.
  4. az áfonyát szintén.
  5. a kókuszzsírt és a vajat a cukorral habosra kevertem.
  6. hozzáadtam a tojást és a kókusztejet, összekevertem.
  7. a nedves összetevőkhöz fokozatosan hozzáadtam a száraz-mixet, miközben kis fokozaton tovább kevertem a masszát.
  8. a végére egy elég ragacsos tésztát kaptam, amiből diónyi darabokat kanalaztam és nedves kézzel ellapogattam őket kekszformára.
  9. 160 fokon sültek úgy 20 percet.
  10. hagyni kell őket kihűlni, melegen atomjaira hullanak. kihűlve se lettek száraz kekszek (morzsálódnak), de az ízük teljesen rendben van.

*a kókuszzsír kétféle lehet: SZŰRT (színtelen, szagtalan, íztelen zsír, ami elég hosszas feldolgozáson esik át dobozolás előtt) és SZŰZ, ami friss kókuszból, kevésbé durva finomítással, a kókusz illatát és ízét is megtartva készül. ezt a sok okosságot persze már csak azután szedtem magamra, hogy vettem egy doboz méregdrága (de tényleg méregdrága) szűz kókuszzsírt. amit azóta csak sütikhez használok, már amikor - merthogy annyira nem is szeretem a kókuszos sütiket.

triple coconut cookie

triple coconut cookie