ultima materia

A Nagy Kávéeseményen az 5. kávé után körbenéztem vízfronton is. megláttam egy pultot nagyon szép színes vízszűrőkkel, odaügettem és vállaltam, hogy a pohár vízért cserébe végighallgatom a lányt a pult mögött. már a pohár felénél jártam, amikor eljutott odáig, hogy ez a szép színes tetejű szerkezet a kalcium ionból magnézium iont csinál - medzsik!

- az, de most már szerintem ne álljatok le az aranyig.


bár itt logikusan következne valami kávés remekség, de inkább egy saláta lett.

sült céklás panzanella

sült céklás panzanella

hozzávalók

  • 25 dkg (2 db normál méretű) cékla, megsütve
  • 1 szál répa, felkarikázva, megsütve
  • 2-3 szál zöldhagyma, felkarikázva
  • 2 ek vörösborecet
  • 1 narancs, filézve
  • 1 mandarin, filézve
  • 10 dkg feta
  • 1 naan kenyér (vagy 2-3 karéj rozskenyér)
  • napraforgómag
  • petrezselyemzöld, kapor
  • só, olivaolaj

know-how

  1. a céklákat külön-külön becsomagoltam alufóliába és 170 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a kés könnyen beléjük nem szaladt. 30-40 perc, cirka.
  2. ugyanezen idő alatt ugyanebben a sütőben a naan is megsült 10 perc alatt. amikor kicsit kihűlt, falatokra tépkedtem.
  3. a naan mellé befért a felkarikázott répa is, amit kevés olajjal átforgattam - ennek kellett 20 perc.
  4. amíg ezek a sütőben sültek, felkarikáztam a hagymákat és egy kistálban leöntöttem a karikákat a vörösborecettel.
  5. aztán lehártyáztam a narancsot és a mandarint (ez nem egy kapkodós műveletsor, de közben remekül lehet elmélkedni, pl az aranycsinálásról).
  6. amikor a cékla is elkészült, felkockáztam, ment hozzá a hagyma, kevés ecetes lével, a narancsdarabkák, a répa, a széttépkedett naan és egy kis marék napraforgómag - lazán összeforgattam.
  7. a legvégén rámorzsoltam a fetát és megszórtam a durvára vágott zöldekkel.
  8. esetleg meg lehet locsolni kis olivaolajjal.
  9. 2-3 fős adag

forrás

roasted beet panzanella