nyaralás

úgy gondoltuk, hogy elég volt már minden jóból a külföldből egy időre, az idén itthon nyaralunk. sőt, otthon, a szülői házban – előzetes elképzelésem szerint nap közbeni olvasgatással a kertben, néha egy kis főzéssel, este meg futással a gáton.
na, ebből lett az, hogy anyával leszedtem 2 mázsa meggyet és 50 féle formában tartósítottam, végtelenítve mosogattam, boltba mentem és ebédet főztem, MINDEKÖZBEN Balázs, aki vérkomolyan vette a nyaralást és még csak véletlenül se csinált semmi olyat, amihez nem volt kedve (vö. 2-3 sorral feljebb),  időnként felbukkant a meggyfák környékén, szigorúan árnyékban maradva és sörrel a kezében, megállapította, hogy rohadt meleg van, illetve, hogy ideje lenne már a strandprogramnak, továbbá érdeklődött, hogy egyébként minek kell 35 fokban meggyet szedni.
– mert most érik, b. meg, azért.

lemon-ricotta cake

ricottás polentasüti

ricottás polentasüti

Hozzávalók

 • 0.5 l tej
 • 2 ek vaj
 • 14 dkg kukoricadara (nem a legdurvább szemcséjű)
 • 10 dkg cukor
 • 2 tojás
 • 1 citrom héja
 • 25 dkg ricotta
 • meggy és/vagy levendula (opcionális)

Know-how

 1. a tejet megmelegítettem (nem forraltam fel!) a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadtam a kukoricadarát - homogénre kevertem és 5-6 percig főztem.
 2. hozzáadtam a vajat és a lereszelt citromhéjat, elkvertem ezzel is, aztán langyosra hűtöttem.
 3. a langyosra hűlt masszába egyenként beledolgoztam a tojásokat (csak fakanállal), a végén pedig ment bele a ricotta. (tettem bele egy fél teáskanálnyi levendulát is, csak mert pont megtaláltam.)
 4. egy 23*14 cm-es, 5 cm mély kerámia sütőtálat kivajaztam, beleöntöttem a masszát (ennyi túl sok volt bele, úgyhogy sült egy kisebb darab is), belenyomkodtam egy nagy marék kimagozott meggyet és 160 fokon elkezdtem sütni - fél óra múlva mérsékeltem a hőfokot 150-re és még sütöttem fél órát.
 5. amikor megsült, öntöttem rá egy kis diószirupot (az eredetiben cukorral kell megszórni).
 6. ui: hidegen sokkal jobban kijön minden bennelevőnek az íze.
https://www.eztettem.hu/2017/07/ricottas-polentasuti.html

lemon-ricotta cake

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.